Atrasts kukainis ar vēl pilnībā nezināmu bioloģisko uzbūvi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Phlogis kibalensis
Phlogis kibalensis Foto: Anglia Ruskin University

Kad zinātnieki Kibales Nacionālajā parkā Ugandas ziemeļos atklāja šo kukaini, viņiem uzreiz bija skaidrs, ka tas ir kaut kas īpašs.

Pētnieki metāliskās krāsas kukaini nosaukuši par “phlogis kibalensis”. Viņi saka, ka tas ir ārkārtīgi retas sienāžu grupas pārstāvis, kuru bioloģija lielākoties ir zinātniekiem nepazīstama. Pēdējo reizi šīs grupas sienāzis tika redzēts Centrālāfrikas Republikā 1969. gadā, vēsta "BBC".

“Šīs grupas sienāži izskatās ļoti neparasti, kā arī ir ļoti reti sastopami. Mēs gandrīz neko nezinām par “phlogis kibalensis”, to skaitā, kādus augus tas ēd vai kāda ir tā loma ekosistēmā,” komentēja pētnieks Alvins Heldens.

6,5 milimetrus garajam kukainim ir nelīdzens ķermenis un līdzīgi kā citiem sienāžiem – unikālas formas tēviņu reproduktīvie orgāni. Šajā gadījumā tie ir lapas formā.

Heldens studentus ekspedīcijās uz Kibali ved jau kopš 2015. gada. Daļa no viņa darba ir kukaiņu pētīšana un dokumentēšana nacionālajā parkā.

Kamēr nacionālie parki un rezervāti ir brīnišķīgas vietas, lietus mežu apjomi, kas tiek izcirsti citās vietās, ir prātam neaptverami. Zinātnieki baidās, ka daudzas sugas var izmirt vēl pirms to atklāšanas.

Jaunais atklājums aprakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Zootaxa”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu