Trudo neplāno izmantot armiju protestētāju izklīdināšanai (4)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Adrian Wyld/AP

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo ceturtdien paziņojis, ka "pašlaik netiek izskatīta" iespēja iesaistīt armiju protestētāju izklīdināšanai Otavas centrā.

"Situācijās, kurās iesaistīti Kanādas pilsoņi, ir jābūt ļoti, ļoti piesardzīgiem ar armijas izmantošanu," norādīja premjerministrs, uzsverot, ka tādu lēmumu nepieņem vieglprātīgi.

Trudo ir aicinājis protestētājus "doties mājās" un atteicies ar viņiem tikties.

Otavas policijas priekšnieks iepriekš nenoliedza iespēju protestētāju izklīdināšanai izmantot armiju.

Tūkstošiem protestētāju pagājušajā nedēļas nogalē ieradās Otavā, paralizējot pilsētas centru.

Pakāpeniski protestētāju skaits ir sarucis. Ja nedēļas nogalē Otavas centrā protestēja tūkstošiem cilvēku, tad trešdien to skaits bija samazinājies līdz aptuveni 250.

Tomēr Otavas policijas priekšnieks Pīters Slolijs trešdien pieļāva, ka nedēļas nogalē protestētāju skaits atkal pieaugs. Viņš atzina, ka pašlaik galvaspilsētas centrā palikušie ir apņēmības pilni un naidīgi noskaņoti.

Otavas iedzīvotāji pauduši neapmierinātību ar protestētājiem, sūdzoties par nepārtrauktu troksni, ietekmi uz vietējiem uzņēmumiem un sabiedriskajiem pakalpojumiem, kā arī sabiedriskās kārtības traucēšanu un agresiju.

Vietējā policija izrakstījusi 30 soda kvītis par tādiem pārkāpumiem kā pārmērīgs troksnis, ko rada kravas automašīnu skaņas signāli, un ceļa zīmju neievērošana.

Ceturtdien protestētāji Otavas centrā sāka būvēt koka konstrukciju un vākt degvielas krājumus.

Tā dēvētās "Brīvības kolonnas" organizatori uzstāj, ka nepaliks Otavā "ne dienu ilgāk, kā tas nepieciešams", bet, lai viņi dotos prom, visā valstī jāatceļ visi Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi.

Akciju vietnē "GoFundMe" protestu atbalstam savākti vairāk nekā desmit miljoni Kanādas dolāru (6,9 miljoni eiro), no kuriem miljons jau pieejams organizatoriem, tomēr pēc vairākām sūdzībām līdzekļu vākšana vietnē apturēta.

"GoFundMe" pārstāvjiem būs jāliecina Kanādas parlamenta komitejā, paskaidrojot, kā tiek nodrošināta ziedojumu aizsardzība un tērēšana. Organizatori līdzekļus sola izmantot, lai segtu protestējošo kravas automašīnu vadītāju izdevumus.

Tikmēr otra kravas automašīnu kolonna Albertas provincē jau gandrīz nedēļu ir nobloķējusi lielceļu, kas ir galvenā preču transporta artērija starp Kanādu un ASV.

Protesta akcija "Brīvības kolonna" pret ierobežojumiem, kas saistīti ar Covid-19 pandēmiju, bet jo īpaši ar lēmumu obligāto vakcināciju attiecināt uz kravas automašīnu vadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus, sākās janvāra beigās Vankūverā, Kanādas rietumos, kur vairāki desmiti autovadītāju organizēja kolonnu, lai dotos uz Otavu.

Viņiem ceļā pievienojās citi, un arī citos Kanādas reģionos sākās protesti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu