Drūmais matemātiķis, kurš neticēja bērnu pasakām. Pieci mazāk zināmi fakti grāmatas “Alises piedzīvojumi Brīnumzemē” autoru (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustrācija no grāmatas "Alise Brīnumzemē", 1915. gads
Ilustrācija no grāmatas "Alise Brīnumzemē", 1915. gads Foto: Wikimedia Commons

Kad 1865. gadā tika publicēta slavenā Lūisa Kerola bērnu grāmata “Alises piedzīvojumi Brīnumzemē”, tā piedzīvoja tūlītēju popularitāti. Tolaik šāda tipa bērnu literatūra tika uzskatīta par kaut ko revolucionāru un inovatīvu iepetim moralizējošiem stāstiņiem par labu uzvedību. Grāmatas varoņi – Baltais Trusis, Viltotais Bruņurupucis, Zilais Kāpurs un, protams, Češīras kaķis – apbūra bērnu prātus un sirdis.

Stāsta centrā ir meitene vārdā Alise, kura, sastapusi runājošu trusi, metās tam pakaļ un nonāca Brīnumzemē.

Brauciens “Kāpurā” Disnejlendas atrakciju parkā, 2011. gads
Brauciens “Kāpurā” Disnejlendas atrakciju parkā, 2011. gads Foto: Wikimedia Commons

Šī fantāzijas pasaule ļāva Alisei iepazīt dažādas savādas būtnes, iegūt jaunus draugus un piedzīvot daudz neparasta.

Tā bija pasaule, kurā jūras vēži dejoja kadriļu, spēļu kārtis kļuva pavisam dzīvas, Bruņurupucis stāstīja par jūras skolu, bet Kāpurs sūca ūdenspīpi, kamēr Češīras Kaķis tikai viltīgi smīnēja ūsās.

Šajā stāstā ir viss, kas ir ārpus ierastā, un tas ir piedzīvojis neskaitāmas kino un teātra adaptācijas, tā varoņi ir bieži ilustrēti dažādās grāmatās, savukārt mūsdienās Alisei joprojām ir kupls sekotāju pulciņš.

Piemēram, ASV tik populārajās “cosplay” jeb “kospleijeru” sanāksmēs cilvēki no visas valsts pārģērbjas par savu mīļāko animācijas filmu vai komiksu varoņiem un kļūst par daļu no jaunas pasaules, kuras radītāji ir viņi paši.

Savukārt Siguldā no 4. februāra apmeklētājiem ir iespēja piedzīvot vienu no spilgtākajiem gaismas festivāliem Ziemeļeiropā – zīda laternu šovu "Brīnumzemē".

Katram būs iespēja satikt tēlus ne tikai no Luisa Kerola pasakas, bet arī novērtēt kvēlojošas sēnes, maģisku ziedu mežu, kā arī daudzas citas pasakainas radības un būtnes.

Šī būs pirmā reize, kad Latvijā būs iespēja redzēt ar rokām darinātās lielformāta zīda skulptūras, kas iemirdzas visās varavīksnes krāsās.

Iepriekš festivāls viesojās Lietuvā, Pakrojas muižā.

Šoreiz esam apkopojuši piecus interesantus faktus par “Alises piedzīvojumiem Brīnumzemē”!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu