Karalienes Elizabetes II slepenā kaste. Kas glabājas sarkanajā kastē? (2)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Ir lietas, kas uzreiz asociējas ar Lielbritānijas monarhiju un karalieni Elizabeti II: monarhu kronis, Bekingemas pils apsargi, karalienes šķietami neizsmeļamais rokassomu krājums un, protams, viņas korgiji. Taču ir vēl viena lieta, kas ir dziļi saistīta ar monarhiju - tā ir slavenā "sarkanā kaste". Vai zini, kas tā ir par sarkano kasti? 

"Sarkanā kaste" ir portfeļa stila kaste, kas pārklāta ar sarkanu ādu un rotāta ar zeltītiem karalienes iniciāļiem. Tā tiek izmantota, lai katru dienu karalienis nosūtītu sūtījumus no valdības. 

Sarkanā kaste un "valsts papīri" nav nekas jauns. Šī tradīcija valdības oficiālajiem papīriem izmantot speciālas koka kastes, kas pārklātas ar sarkanu ādu, aizsākusies jau 1860. gadā. 

Kāpēc kaste ir sarkana?  Ir divi iespējamie iemesli, kāpēc kastei ir ikoniski sarkana krāsa. Plaši pieņemtais iemesls ir saistīts ar princi Albertu, karalienes Viktorijas dzīvesbiedru, kurš esot devis priekšroku šai krāsai. Tomēr pastāv versija, kuras aizsākumi meklējami 16. gadsimta beigās, kad karalienes Elizabetes I pārstāvis Frensiss Trokmortons Spānijas vēstniekam Bernardino de Mendosam uzdāvināja īpaši konstruētu sarkanu portfeli, piepildītu ar asinsdesām. Tas tika uzskatīts par oficiālu karalienes paziņojumu, un tāpēc sarkanā krāsa kļuva par svarīgo ziņojumu krāsu.

Saskaņā ar Daily Mail, 2015. gadā tomēr tika sākta iniciatīva aizstāt sarkanās kastes un papīra kopijas ar digitālajām versijām. Tomēr karaliene Elizabete II joprojām saņem savu sarkano kastīti, kas tiek piegādāta katru  darba dienu. Vienīgās dienas, kad sarkanā kaste netiek nesta, ir oficiālās brīvdienas: Ziemassvētku diena un Lieldienu svētdiena.

Vairumam kastē esošajiem dokumentiem nepieciešama tūlītēja karalienes uzmanība vai pat viņas oficiāls paraksts. Bet ir arī vienkārši informatīvi papīri, lai monarhe varētu būt informēts par valdībā notiekošo pirms svarīgām sanāksmēm.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu