Ja nemainīsim savu uzvedību, visa pasaule būs apklāta ar plastmasas atkritumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Jeruzalemē tapis unikāls mākslas objekts no izlietotajiem plastmasas atkritumiem, tā simbolizējot to kaitējumu, ko tie nodara videi. Instalācija veidota lodes formā – kā liels globuss, kas ataino pasauli, kas veidota no atkritumiem. Mākslas instalācija akvārijā Jeruzalemē rosina diskusiju par to, kā turpmāk novērst plastmasas atkritumu kaitējumu videi.

Milzu globuss, mūsu pasaules atveidojums, ir daļa no izstādes ar nosaukumu "Earth Poetica" ("Zemes poētika").

Foto: SCANPIX

Globusa diametrs ir četri metri, tas ir izgatavots no kaltas dzelzs ar 180 paneļiem, kas gaismā mirdz. Māksliniece Beverlija Barkata darbu radījusi no atkritumiem, ko viņai atsūtījuši cilvēki no citām valstīm, kā arī plastmasas, ko viņa pati savākusi Izraēlā.

Māksliniece uzskata: ja cilvēki nemainīs savu uzvedību, tad tieši tāda būs arī pasaule – veidota no plastmasas atkritumiem.

ANO dati liecina, ka pasaules iedzīvotāji katru gadu rada vairāk nekā 300 miljonus tonnu plastmasas atkritumu. Tikai desmitā daļa no tiem tiek pārstrādāta. Vēl mazliet vairāk sadedzināta.

Foto: SCANPIX

79% no plastmasas atkritumiem nonāk izgāztuvēs un apkārtējā vidē.

Māksliniece cer, ka viņas darbs veicinās izpratni par šo problēmu. Viņa arī atklāja, ka projekta tapšanā iesaistījušies cilvēki no visas pasaules:

"Cilvēki, kuri dzirdēja par projektu, atsūtīja man pakas ar plastmasas atkritumiem gan no mežiem Slovēnijā, gan pludmalēm Amerikā.

Sāku saņemt plastmasas atkritumus no Austrālijas, no Eiropas valstīm, un tos izmantoju šim globusam."

Instalācija Jeruzalemē būs apskatāma pusgadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu