"The Tinder Swindler" apkrāptās - naivas aitiņas vai tomēr svēti upuri? (11)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
No kreisās - Pernilla Šeholma, Eilīna Šarlote, Sesīlija Fjellhoja
No kreisās - Pernilla Šeholma, Eilīna Šarlote, Sesīlija Fjellhoja Foto: netflix.com

Īsta vētra uzbangojusi sociālajos tīklos par "Netflix" jauno dokumentālo filmu "The Tinder Swindler", kurā kāds vīrietis, izmantojot populāro "Tinder" iepazīšanās platformu, ļaunprātīgi no sievietēm izvilinājis miljons dolāru lielas naudas summas. Noskatoties filmu, sabiedrībai ir ko teikt -  sievietes ir pašas vainīgas, viņām vajadzēja just un paredzēt! Tomēr vai tiešām šis vērtējums nav pārāk cieši saistīts ar seksisma idejām? 

Zemāk rakstītais atklāj informāciju par dokumentālās filmas "The Tinder Swindler" sižeta attīstības gaitu.

Reiz dzīvoja briljantu mantinieks un trīs Pelnrušķītes

Filmā divu stundu garumā detalizēti stāstīts, kā krāpnieks Saimons Levijevs (Simon Leviev) apkrāpis trīs sievietes: Sesīliju Fjellhoju (Cecilie Fjellhøy), Pernillu Šeholmu (Pernilla Sjöholm) un Eilīnu Šarloti (Ayleen Charlotte). Krāpnieks "Tinderī",

Iepazīstoties ar sievietēm, uzdevies par Izraēlas briljantu oligarha Ļeva Ļevjeva dēlu - Saimonu Levijevu. Vīrietis sievietes esot savaldzinājis ar savu luksusa dzīvesveidu, ko nodrošinot tēva bizness.

"Kad es pirmo reizi runāju ar Saimonu - mums uzreiz radās saikne," filmā stāsta Sesīlija Fjellhoja. 

"Viņš bija gudrs, jautrs un ļoti impulsīvs," Saimonu raksturo Pernilla Šeholma.

"Es atdevu viņam savu sirdi," emocionāli stāsta Eilīna Šarlote.

Saimons visām dāmām piedāvājis doties ceļojumā ar privāto lidmašīnu. Izmitinājis viņas piecu zvaigžņu hotelī, vedis uz dārgiem restorāniem, pircis dāvanas un visām teicis "mums ir īpaša saikne".

Visas dāmas filmā atzīst, ka "sajūta bijusi kā kino filmā" un visas kā viena bija iemīlējušās Saimonā.

Negaidītais pavērsiens un tukšie konti

Tad notikusi negaidīta izslavētā uzņēmuma "LLD Diamonds" biznesa krīze, kurā mantiniekam jāglābj tēva bizness, bet viņš nevar izmantot savu vārdu un bankas kartes, jo viņu izsekošot. Tāpēc lūdzis, vai nevarot izmantot savas "izredzētās" vārdu un bankas karti.

Tas bijis smalks aprēķins - nelūgt naudu, bet tikai uz laiku palīdzēt ar sievietes bankas konta izmantošanu, lai pārskaitītu lielas naudas summas -  20 000, 30 000, 140 000 dolāru. Summas tikai augušas...

Sievietes tika savaņģotas un

sāka akli uzticēties afēristam, kurš beigās no dāmām izvilinājis ap 10 miljoniem ASV dolāru.

Vai sievietes ir vainīgas?

Pēc filmas noskatīšanās sociālajos tīklos kurinās viedokļi, ka sievietes bijušas pārāk lētticīgas un mantkārīgas un tas, ar ko viņas saskārās, bija tikai loģisks situācijas turpinājums.

"Ir ne tikai zemiski izteikt šādus komentārus, kas parāda neticamu empātijas trūkumu pret šausminošajiem sieviešu pārdzīvojumiem, bet tas arī nav godīgi. Lai ko jūs domātu, tā nav godīga spēle, kurā viņas tika ievilktas. Vainīgs ir tikai Saimons Levijevs. Un ir seksistiski domāt, ka sievietes bija naivas, jo uzticējās viņam, kad viņš bija tas, kurš vērpa daudzus melus sava finansiāla labuma gūšanai. Patiesība ir tāda, ka jūs nekad nezināt, kā paši rīkotos šādā situācijā. Un es šaubos, vai kāda no sievietēm domāja, ka kādreiz tiks piekrāpta," izdevumā "Grazia" savās pārdomās dalās žurnāliste Bonija Maklārena. Žurnāliste arī akcentē, ka atšķirībā no daudzām viltībām, kas notiek tikai un vienīgi internetā, šīm dāmām bija darīšana ar vīrieti, kurš viņas bija apmānījis arī reālajā dzīvē, satiekot, liekot iemīlēties un pat dalot gultu. 

"Jebkurā romantikas krāpniecībā neatkarīgi no tā, cik muļķīgi šķiet, ka kāds kaut kam tādam ir noticējis, vainīgs ir tikai un vienīgi krāpnieks! 

Sievietes nevar vainot par to, ka viņas domāja par šo cilvēku labāko vai vēlas ticēt mīlestībai," savu pārliecību pauž Maklarena. 

Foto: "TikTok"

Kas īsti ir Saimons Levijevs? Kāda ir viņa versija par filmā parādīto?

Izdomāta vai reāla persona? Saimons no tiesas ir dzimis Izraēlā, bet viņa īstais vārds ir Šimons Hajuts (Shimon Hayut). Viņam ir krimināla pagātne ar vairākām krāpšanas epizodēm, kuru upuri ir sievietes. Policija vairākkārt bijusi viņam uz pēdām, bet viņam vienmēr izdevies izsprukt un pat nomainīt vārdu uz Saimonu Levijevu, ar ko tad arī veicis mahinācijas, rakstīts "Netflix".

Nākamajā dienā pēc dokumentālās filmas iznākšanas Saimons savā vietnē "Instagram" ieguva vairāk nekā 200 000 sekotāju. Bet tas nebija ilgi, jo krāpnieks izdzēsa savu kontu un apsolīja pastāstīt sekotājiem savu "stāsta pusi".

"Es padalīšos ar savu stāstu tuvāko dienu laikā, kad būšu atradis vislabāko un cieņpilnāko veidu, kā to pastāstīt gan iesaistītajām pusēm, gan sev," viņš rakstīja. "Līdz tam, lūdzu, esiet atvērti savā prātā un sirdī." 

Taču fani tagad ir pārliecināti, ka Levijevs ir nomainījis Instagram pret TikTok, jo krāpnieka videomateriāli sporta automašīnās, privātajās lidmašīnās un jahtās tagad ir sākuši parādīties lietotnē ar tādu pašu lietotājvārdu kā viņa Instagram: @simon_leviev_official.

Ar vairāk nekā 19 tūkstošiem sekotāju un miljoniem skatījumu kontā ir ievietoti vairāki videoklipi, kuros Saimons valkā dizaineru drēbes, smēķē cigārus un veic darījumus privātās lidmašīnās.

Šķietami bez vainas sajūtas, konta biogrāfijā ir rakstīts: “Lai jums visiem brīnišķīga diena!”

@simon_leviev_official It’s just business 💸 #tindermoney #thankyou #love #foryou #fyp #foryoupage #youpaid #forever #easymoney #netflix #tinder #takecare ♬ Do It To It - ACRAZE
@simon_leviev_official Bought a boat 💸 #tindermoney #thankyou #love #foryou #fyp #foryoupage #youpaid #forever #easymoney #netflix ♬ Paradise - Ikson

@simon_leviev_official Old video but I love this thing 🥰 #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #fy ♬ Whoopty - Robert Cristian

Pagaidām nav apstiprināts, vai konts tiešām pieder Levijevam, un, lai gan ir daudz video, kurā viņš runā ar kameru, liekot domāt par profila autentiskumu, klipi bieži tiek dublēti ar mūziku, lai slēptu viņa patieso teikto.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu