Izteikti pieņēmumi, kur varētu atrasties automobilis, kuru Masks nogādāja kosmosā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pirms četriem gadiem, 2018. gada februārī Īlona Maska uzņēmums “SpaceX” veica pirmo lidojumu izplatījumā ar nesējraķeti “Falcon Heavy”, kas kosmosā nogādāja zīmīgu kravu – “Tesla” elektromobili “Tesla”. CNN skaidro, kur šis automobilis varētu atrasties pašlaik.

Ķiršu sarkanais sporta automobilis, pie kura stūres sēž kosmonauta tērpā ģērbies manekens, joprojām lepnā vientulībā riņķo ap sauli. Tiek norādīts, ka pašlaik “Tesla” elektroautomobilis atrodas Marsa orbītas apvidū, bet brīžiem tas pietuvojas Zemes orbītai.

Automašīna gan nav zinātniskā misijā. Tā kā tas bija “Falcon Heavy” testa lidojums, “SpaceX” bija nepieciešama kāda krava, tādēļ Masks izvēlējās “smieklīgāko lietu, kādu var iedomāties” - savu automobili.

Pašlaik automašīna atrodas aptuveni 376,5 miljonu kilometru attālumā no Zemes un aptuveni 320 miljonu kilometru attālumā no Marsa, sasniedzot vietu izplatījumā, kurā vēl nav bijis neviens cilvēks.

Hārvardas Astrofizikas centra astronoms Džonatans Makdaels norāda, ka “visticamāk, automašīna joprojām ir neskarta, taču tai noteikti ir trāpījuši kādi kosmiskie objekti.

Tiek norādīts, ka savā ceļā četru gadu laikā automobilis ir “nobraucis” vairāk nekā 3,2 miljardus kilometru un 2,6 reizes apriņķojis sauli. Dažos brīžos automašīna ir pietuvojusies citiem komosa objektiem – piemēram, 2020. gadā automašīna pietuvojās Marsam astoņu miljonu kilometru attālumā – tā ir distance, kas apmēram 20 reizes pārsniedz attālumu starp Zemi un Mēnesi.

Ņemot vērā NASA aprēķinus, “Tesla” automobilis nepietuvosies citām planētām vismaz līdz 2035. gadam, kad tas pietuvosies Marsam. Tad tas atkal divas reizes pietuvosies Zemei, un tas notiks 2047. un 2050. gadā (ja vien līdz tam automobili neiznīcinās sadursme ar kādu objektu).

Ir aprēķināts, ka pastāv 22% iespējamība, ka automašīna tuvāko 15 miljonu gadu laikā atgriezīsies uz Zemes, bet iespēja, ka mašīna nonāks uz Venēras vai Saules tiek vērtēta ar 12%. Toronto universitātes astrofizikas profesors Hanno Reins uzsver, ka “tā ir ļoti zema iespējamība”.

Sarežģītā fizika izplatījumā un situācijas neprognozējamība liek saprast, ka ir ļoti grūti pateikt, kāds būs “Tesla” automobiļa liktenis. Reins norādīja, ka šim objektam nav lielas zinātniskās vērtības, tāpēc astronomi nav ieinteresēti izmantot savus teleskopus, lai atrastu Maska automašīnu, lai iegūtu vairāk informācijas. Pēdējo reizi, kad automašīna fiziski tika manīta, bija 2018. gada martā – mēnesi pēc tās nogādāšanas izplatījumā.

Zinātnieki atgādina, ka ja nu tomēr kādu dienu automašīnas ceļš vedīs atpakaļ uz Zemi, tad šis transportlīdzeklis, nonākot Zemes atmosfērā vienkārši sadegs (tāpat kā jebkādi citi kosmiskas izcelsmes objekti, kas nonāk mūsu atmosfērā).

Kopumā runājot, “Tesla” elektromobiļa liktenis nebūs zināms vairākus miljonus gadu. Masks gan 2018. gadā pauda cerību, ka līdz tam cilvēce būs atradusi kādu citu planētu, uz kuras apmesties un “jaunajai civilizācijai būs iespējams šo pašu automašīnu atgūt un izstādīt muzejā”.

Video: Simulācija - ko savā ceļā "redzēs" "Tesla" automašīnā esošais manekens no 2018. gada februāra līdz 2089. gadam

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu