Kāpēc mēs nevaram saost savu māju aromātu? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Katrai mājai ir sava unikālā smarža - to jūtam ik reizi, kad viesojamies draugu, radu vai vecāku mājās, taču paši savu māju smaržu nejūtam. Kāpēc?

Mājas aromātu ietekmē visdažādākās nianses - tās var būt veļas ziepes, mājdzīvnieki, aromātiskās sveces un arī tādi nepatīkami avoti kā sviedri un pelējums. Šīs smaržas mājoklī izveido tādu kā miksli, kā rezultātā rodas paliekošs un unikāls mājas aromāts. Tomēr šo smaržu spēj saost tikai tie, kas mājoklī nedzīvo, savukārt paši mājinieki savas mājas smaržu nesajūt ne tikai ikdienā, bet arī pēc nedēļām ilgiem atvaļinājumiem. 

Iemesls, kādēļ nejūtam savu māju smaržu, ir fizioloģisks fenomens, ko dēvē par sensoro adaptāciju.

Nav noslēpums, ka ilgākā laikā cilvēki pierod pie trokšņiem, piemēram, dzīvojot dzelzceļa tuvumā cilvēki pierod pie vilciena radītajām skaņām. Portāls "How Stuff Works" atklāj, ka līdzīgs efekts notiek arī ar smaržu - mūsu ožas receptori ilgākā laika periodā izvēlas ignorēt mājoklī valdošās smakas vai smaržas, tāpēc tās cilvēki nesajūt.

Turklāt pierašana pie smaržas notiek ātrāk nekā citu maņu pielāgošanās dažādiem traucēkļiem, piemēram, satiksmes trokšņa vai reklāmas stendu gaismām.

Cilvēkam atliek dažas reizes ieelpot, lai deguns pierastu pie mājas smaržas. Šī iemesla dēļ cilvēki var sajust draugu mājas smaržu pie ieejas durvīm, bet viesošanās laikā vairs nejust tuvinieka mājas aromātu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu