10 profesijas, kas būs pieprasītākās 2030. gadā (9)

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Astoņi gadi šķiet ilgs laika periods, taču nemaz tik tālā nākotnē tas nav. Pēc astoņiem gadiem tagadējiem sākumskolēniem būs jāsāk domāt par savu nākotnes profesiju, un liela daļa no viņiem izvēlēsies arodu, kāds šobrīd vēl nemaz nepastāv vai vismaz nav iekļauts profesiju klasifikatorā. Balstoties uz globālajām tendencēm, Pasaules ekonomikas foruma eksperti izveidojuši specialitāšu sarakstu, pēc kuriem varētu būt vislielākais pieprasījums 2030. gadā.

1. Darba no mājām organizētājs

Līdz 2020. gadam attālinātu darbu piekopa mazāk nekā 5% uzņēmumu, un pandēmijas dēļ miljoniem kompāniju nācās steigā apgūt šādas strādāšanas principus. Vieniem tas izdevās veiksmīgāk, bet citi joprojām nespēj izveidot efektīvu attālinātā darba sistēmu. Klimata izmaiņu piebremzēšanas diktētā transporta plūsmas mazināšana attālināto darbu padarīs par normu, un ikvienā uzņēmumā būs vajadzīgs speciālists, kurš gādās par to, lai visi darbinieki spēj produktīvi izmantot digitālos rīkus, spēj sazināties un izjūt piederību kolektīvam. Bez attālinātā darba organizētāja sekmīga darbība būs tikpat apgrūtināta kā bez grāmatveža vai personāla speciālista.

2. Veselīga dzīvesveida apņemšanās konsultants

 Neskaitāmi cilvēki iesāk gadu ar apņemšanos ēst veselīgāk, vairāk sportot un citādi mainīt dzīvesveidu uz labo pusi. Taču nomācošs vairākums jau pirmajā mēnesī atkāpjas no solījuma sev, jo nespēj rast pašmotivāciju. Rezultātā pasaulē ir aizvien vairāk cilvēku ar lieko svaru un tā izraisītām hroniskām slimībām. Tas rada labvēlīgu augsni apņēmīgiem speciālistiem, kuri spēs motivēt līdzcilvēkus pieturēties pie veselīga dzīvesveida plāna. Individuāli vai grupā – tas pat nav svarīgi. Galvenais nepieļaut padošanos slinkuma vilinājumam.

3. Viedās mājas dizaineris

Jau šodien daudzos mājokļos ir robotizēts putekļu sūcējs, attālināti ieslēdzama veļasmašīnu un tamlīdzīgi viedie risinājumi. Gadu gaitā to kļūs aizvien vairāk un līdz ar to radīsies pieprasījums pēc speciālistiem, kas spēs visas iekārtas savienot vienā tīklā un liks tām sazināties vienai ar otru. Šādi speciālisti būs pat pieprasītāki nekā interjera dizaineri.

4. Paplašinātās realitātes konsultants

Pirms diviem gadiem tūkstošiem cilvēku iemācījās lietot Zoom un citus video saziņas rīkus. Taču nākotnē gaida aizvien jauni izaicinājumi, jo nāksies apgūt dažādas virtuālās telpas, hologrammu projicēšanas rīkus un citus paplašinātās realitātes risinājumus. Tie tiks izmantoti kā mācībās, tā darbā un izklaidē, tādēļ ar tiem nāksies darboties faktiski ikvienam. Attiecīgi būs vajadzīgi cilvēki, kas apmācīs šādu programmu lietošanā.

5. Darbavietas vides arhitekts

Pēcpandēmijas pasaulē tiks pārskatītas daudzas lietas, tostarp darba vide. Lielāks uzsvars tiks likts uz veselības jautājumiem, kas varētu novest pie darbavietu izretināšanas, pastaigu zonu iekārtošanas un citiem uzlabojumiem, kas paaugstinās darbinieku labsajūtu. Ērta vide būs ļoti nozīmīga darbaspēka piesaistīšanai, tādēļ cīņa par labākajiem darbavietas vides arhitektiem solās būt skarba.

6. Algoritmu auditors

Digitalizācija ir neizbēgama nākotnes sastāvdaļa, un aizvien vairāk uzdevumu veikšanu nododam datorizētām mašīnām, kas vadās pēc iepriekš sastādītiem algoritmiem. Diemžēl tie ne vienmēr nodrošina efektīvāko darbību. Tādēļ būs vajadzīgi speciālisti, kas pratīs izanalizēt šos algoritmus un ieteikt uzlabojumus.

7. Datu detektīvs

Datu analīze ir vēl viena ļoti strauji augoša joma. Jau tagad pārtikas veikali no pircēju lojalitātes kartēm spēj izvilkt informāciju par katra klienta iecienītākajiem produktiem, to iegādes apjomiem un attiecīgi ieteikt potenciāli interesantus jaunos produktus. Datu detektīviem nākamajā desmitgadē pavērsies patiesi plašs darba lauks un teju neierobežotas peļņas iespējas, jo pēc viņu pakalpojumiem tīkos ļoti daudzi.

8. Kiberkatastrofu prognozētājs

Tā kā nākamajā desmitgadē cilvēces dzīve tiks organizēta digitāli, kiberdrošībai būs daudz lielāka nozīme nekā šodien. Līdz ar to būs nepieciešami ne vien darbinieki, kuri spēj novērst kiberkatastrofas, bet arī tās savlaicīgi prognozēt. Apsteidzoša rīcība pasargās no problēmām un miljardos eiro mērāmiem zaudējumiem.

9. Plūdu novēršanas arhitekts

Viena no retajām ļoti pieprasītajām profesijām fiziskajā pasaulē būs plūdu novēršanas arhitekts. Globālajai sasilšanai pieņemoties spēkā un kūstot polu ledājiem, ūdens līmenis jūrās un upēs celsies, tādēļ krastus nāksies nostiprināt. Līdzīgi kā to savulaik izdarīja Nīderlande. Tieši plūdu novērsēji radīs ievērojamākās 21. gadsimta inženiertehniskās būves, tādejādi glābjot no applūšanas veselus ciematus un pilsētas.

10. Cilvēka-mašīnas komandas vadītājs

Vadīt vairāki cilvēku komandu nav viegli. Bet kāds gan izaicinājums ir vadīt darba grupu, kurā ir ne vien cilvēki, bet arī roboti? Cilvēku-mašīnu komandas vadītāji būs starpnieki starp cilvēkiem un robotiem, gādājot par to nevainojamu sadarbību. Šie īpaši apmācītie speciālisti vienlīdz labi izpratīs cilvēku psiholoģiju un robotu darbības principus, lai abu labākās īpašības savienotu produktīvā darbā.

Gatavojoties nākotnes darba tirgus prasībām, Eiropas Savienība jau šodien finansē dažādus tiešsaistes mācību kursus visu vecumu iedzīvotājiem. Kohēzijas politikas plānošanas periodā no 2021.–2027. gadam paredzēts plašs atbalsts jaunu prasmju apguvē un radīta Eiropas izglītības telpa, kuras mērķis ir veicināt sadarbību starp dalībvalstīm, lai vēl vairāk uzlabotu nacionālo izglītības un apmācības sistēmu kvalitāti un iekļautību. Eiropas izglītības telpa atbilst mērķiem, kas izvirzīti Next Generation EU - ES atveseļošanas plānam pēc Covid-19. Pateicoties šim plānam, Savienībai būtu jāizkļūst no krīzes un jāvirzās uz modernu un ilgtspējīgāku Eiropu, kas ir gatava digitālajai un zaļajai pārejai.

Ar Eiropas izglītības telpas palīdzību ir iecerēts izstrādāt visaptverošu pieeju ES pasākumiem izglītības un apmācības jomā un tādas patiesas Eiropas mācību telpas izveidei, kas dod labumu visām attiecīgajām personām – tiem, kuri apgūst mācību programmas, tiem, kuri tās pasniedz, kā arī iestādēm.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu