Pērn valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas programmā notikušas 387 dzemdības (1)

Vita Daukste-Goba
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
IVF (in vitro fertilizācija) process laboratorijā. Ilustratīvs foto.
IVF (in vitro fertilizācija) process laboratorijā. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

2021. gadā, pateicoties valsts apmaksātai medicīniskās apaugļošanas programmai, notikušas 387 dzemdības, kas ir par 124 vairāk nekā 2020. gadā, portālam TVNET pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Ginta Ozoliņa.

"2021. gadā, salīdzinot ar 2020. gadu, par aptuveni 20% ir pieaudzis mēnesī vidēji reģistrēto sieviešu skaits pakalpojuma gaidīšanas rindā. Kā arī atsaucība pakalpojuma saņemšanai pērn pieauga par 12%, salīdzinot ar atsaucību pakalpojuma saņemšanai 2020. gadā," informēja NVD pārstāve.

Kā liecina NVD dati, 2020. gadā valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas programmā notika 263 dzemdības, 2019. gadā – 314, savukārt 2018. gadā – 214 dzemdības, bet 2017. gadā – 235 dzemdības.

"Kopumā no 2012. gada, kad medicīniskās apaugļošanas pakalpojums tika ieviests valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā, ir notikušas 2165 dzemdības, taču dzimušo bērnu skaits varētu būt lielāks, jo sievietēm pēc 35 gadu vecuma pakalpojums pieļauj veikt divu embriju transfēru, kā arī nav datu par maksas dzemdībām vai ārvalstīs notikušām dzemdībām pēc valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas pakalpojuma saņemšanas," skaidroja Ozoliņa.

Viņa arī vērš uzmanību, ka NVD rīcībā nav informācijas par maksas dzemdībām, kas ir notikušas pēc valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas.

Taujāta par to, cik vidēji Latvijā ir veiksmīgas šīs medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu procedūras, viņa pastāstīja, ka, ņemot vērā ārstniecības iestāžu sniegto informāciju, gan 2020. gadā, gan 2021. gadā aptuveni 52% no sniegtajiem pakalpojumiem ir bijuši ar veiksmīgu rezultātu. 

Vaicāta par to, kāds šobrīd ir gaidīšanas laiks, lai saņemtu šo pakalpojumu, Ozoliņa informēja, ka gaidīšanas laiks no reģistrācijas rindā līdz uzaicinājuma vēstules saņemšanai ir 12 līdz 13 mēneši.

"Līdz 11. februārim pakalpojuma gaidīšanas rindā bija 1702 sievietes," norādīja NVD pārstāve.

"Pēdējos gados pakalpojuma gaidīšanas rindā pieaudzis sieviešu skaits vecuma grupā virs 35 gadiem," pastāstīja Ozoliņa.

Tāpat NVD novērojis arī vēl kādu tendenci – no šī gada 1. janvāra, kad tika palielināts vecums valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras veikšanai, proti, to no šī gada var veikt sievietes līdz 40 gadu vecumam (iepriekš – līdz 37 gadu vecumam), palielinājies sieviešu skaits tieši vecuma grupā virs 38 gadiem. "2022.gada pirmajās divās nedēļās 30% no rindā uzņemtajām sievietēm bija vecuma grupā 38 līdz 39 gadi," informēja NVD pārstāve.

Jau ziņots, ka valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras programmu valsts sāka finansēt pirms 10 gadiem – 2012. gada rudenī. Kā teikts NVD mājaslapā, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta neauglības noteikšana un ar to saistītie veselības aprūpes pakalpojumi – speciālistu konsultācijas, izmeklējumu veikšana, kompensējamie medikamenti u.c.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu