Dārgumu mednieki atrod viduslaiku zelta saktu ar maģiskiem uzrakstiem (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Salisbury and South Wiltshire Museum

Dārgumu medniekiem, kas bruņojušies ar metāla detektoriem, nupat  izdevies atrast visai pārsteidzošu artefaktu – viduslaiku zelta saktu, ko rotā reliģiska un maģiska rakstura inskripcijas.

Artefakts tika atrasts Lielbritānijas pilsētā Viltšīrā, un, visticamāk, tā īpašnieku reiz sargāja no slimībām vai pārdabiskiem notikumiem.

Uz saktas iegravēts lūgšanas teksts latīņu valodā: “Esi sveicināta Marija, žēlastības pilnā, Kungs ir ar tevi. Esi svētīta starp sievietēm, un svētīts lai ir tavas miesas auglis. Āmen.”

Uz saktas redzama arī abreviatūra AGLA, kas ebreju valodā nozīmē: “Tu esi varens mūžīgi, Kungs.”

Zelta sakta ir kalta laikā starp mūsu ēras 1150. un 1400. gadu un, iespējams, tika lietota, lai atvairītu drudzi, rakstīts tiešsaistē publicētā ziņojumā.

Kāds bija saktas lietojums?

Zinātnes izdevumam “Live Science” izdevās sazināties ar vairākiem viduslaiku vēstures un maģijas vēstures ekspertiem, kas pastāstīja, kādam mērķim šī sakta varētu būt kalpojusi.

Ļoti nozīmīga ir abreviatūra AGLA. Frāze “tu esi varens mūžīgi, Kungs” lielākoties figurē viduslaiku maģijas tekstos. Savukārt lūgšana latīņu valodā tika bieži lietota viduslaiku reliģiskajos procesos.

“Es vēlos uzsvērt, ka šī reliģijas un maģijas kombinācija nav nekas neparasts,” teica vēsturnieks Ričards Kikhefers.

Tika uzskatīts, ka šāda veida saktas var pasargāt to valkātāju no nelaimes, piemēram ugunsgrēka, pēkšņas nāves, slimības vai pārdabiskiem spēkiem, piemēram, dēmoniem. Ņemot vērā saktas nelielo izmēru, to, visticamāk, lietojusi sieviete sava apģērba saspraušanai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu