"Conexus" strādā pie dabasgāzes apjoma palielināšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Conexus Baltic Grid" Inčukalna pazemes gāzes krātuve.
"Conexus Baltic Grid" Inčukalna pazemes gāzes krātuve. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") patlaban veic pasākumus dabasgāzes apjoma palielināšanai krātuvē, informēja uzņēmumā.

"Conexus" Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) lūdzis veikt izmaiņas Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) regulējumā un krātuves lietotājiem nepiemērot dabasgāzes krājumu pārcelšanas produktu. Tādējādi "Conexus" nodrošinās lielāku dabasgāzes apjomu Inčukalna PGK.

Inčukalna PGK lietošanas noteikumi paredz stimulēt sistēmas lietotājus līdz izņemšanas sezonas beigām izņemt no Inčukalna PGK pēc iespējas lielāku dabasgāzes daudzumu, lai nodrošinātu krātuves ilgtspējīgu darbību. "Conexus" secina, ka, ņemot vērā faktisko situāciju un dabasgāzes apgādes drošības riskus, krājumu pārcelšanas produkta stimuls patlaban nav nepieciešams.

Ievērojot minēto, "Conexus" lūdz veikt izmaiņas krātuves lietošanas noteikumos ar mērķi sistēmas lietotājiem, kuriem krātuvē 2021./2022. krātuves cikla noslēgumā būs dabasgāzes krājumi, tos uz nākamo ciklu pārcelt uz nākamā krātuves cikla rezervētajiem jaudas produktiem, nepiemērojot krājumu pārcelšanas produkta izmantošanas kārtību. Tas ļaus lietotājiem pārcelt krājumus uz nākamo krātuves ciklu, ja ir veikta nākamā krātuves cikla jaudas rezervācija, samazinot uzglabāšanas izmaksas.

Papildus tam "Conexus" veic ikdienas darbu koordināciju ar kaimiņvalstu Lietuvas, Igaunijas un Somijas dabasgāzes pārvades sistēmu operatoriem, proti, "Amber Grid", "Elering" un "Gasgrid Finland".

Pārvades sistēmas operatori uzsver, ka pašreizējā situācijā nav novēroti apgādes traucējumi.

SPRK aģentūrai LETA apstiprināja, ka regulators, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un to, ka dabasgāze ir Latvijas ekonomikai un enerģētikai ļoti nozīmīgs resurss ar būtisku lomu gan pārveidošanas sektorā - elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanā -, gan arī rūpniecībā, atbalsta saņemto priekšlikumu un ir sākusi atbilstošu grozījumu izstrādi Inčukalna PGK lietošanas noteikumos.

Pēc SPRK pārstāvju paustā, šajos strauji mainīgajos un neparedzamajos apstākļos lielāks uzsvars liekams uz apgādes drošumu, tostarp krājumu esamību.

Grozījumu projektā plānots noteikt, ka krātuves lietotāju šajā krātuves ciklā - līdz šā gada 1.maijam - neizņemtie dabasgāzes krājumi tiks pārnesti uz nākamajam (2022./2023.) krātuves ciklam izsolēs rezervētajiem jaudas produktiem. Ja krātuves lietotājs nebūs rezervējis krātuves jaudas produktus nākamajam krātuves ciklam, tiks uzskatīts, ka tas ir rezervējis krājumu pārcelšanas produktu nākamajam krātuves ciklam attiecīgajā krājumu daudzumā.

Grozījumu projektu SPRK paredz izstrādāt līdz 10.martam. Pēc tam norisināsies divu nedēļu ilga publiskā konsultācija, kurā dabasgāzes tirgus dalībnieki tiks aicināti piedalīties. Vienlaikus regulators vērš uzmanību, ka līdz grozījumu projekta publiskās konsultācijas sākumam grozījumu saturs vēl var tikt mainīts.

Jau ziņots, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas valdība paziņoja, ka AS "Latvenergo" iegādāsies papildu stratēģiskas gāzes rezerves.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) ceturtdien, 24.februārī, uzsvēra, ka jau patlaban valstij piederošajā Inčukalna PGK ir pietiekamas rezerves, bet valdība uzdeva "Latvenergo" papildināt šīs rezerves, lai valsts būtu pilnībā nodrošināta.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) preses konferencē sacīja, ka valdība uzdevusi "Latvenergo" starptautiskajās biržās iegādāties divas teravatstundas sašķidrinātās gāzes, kas ir divi kuģi ar gāzi.

Vitenbergs sacīja, ka sarunas par sašķidrinātās gāzes iegādi jau ir notikušas ar ASV, Kataru un Norvēģiju. "Patlaban gāzes krājumi Latvijā ir pietiekamā apjomā, taču šis uzdevums "Latvenergo" domāts papildu drošībai. Ja būs nepieciešams, vēlāk varētu nopirkt vēl papildu kuģu kravas," sacīja Vitenbergs.

Viņš piebilda, ka papildu iepirktās gāzes piegāde uz Inčukalna PGK tiks nodrošināta caur Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināli.

Vienlaikus Vitenbergs piebilda, ka arī degvielas rezerves valstī ir nodrošinātas vismaz 90 dienām, un 80% no šīm rezervēm tiek uzglabāti Latvijas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu