Kremļa dezinformācija kara attaisnošanai – kādi vēstījumi un kas to izplata Latvijā?

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Krievija iebrukumam Ukrainā gatavojusies ne tikai ar fiziskiem, bet arī informatīviem ieročiem, savos propagandas kanālos ievērojami kāpinot Ukrainu apmelojošo vēstījumu skaitu. Kādi tie ir, ar kādiem vēl safabricējumiem Krievija attaisno kara sākšanu Ukrainā un kas no šī dezinformācijas klāsta atskan Latvijā?

“Nacistu vadīta valsts, kas grib izmantot kodolieročus”

Kremlis Ukrainu jau gadiem dēvējis par zemi, kuru vadot nacisti un kas apdraudot tajā dzīvojošos krievus. 2014.gadā pēc neleģitīma referenduma sarīkošanas okupētajā Krimā Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā runā nosauca Ukrainas valdību par nacionālistiem, neonacistiem, rusofobiem un antisemītiem. Kremļa varas medijos regulāri izskanējuši arī vēstījumi, ka Ukraina īsteno genocīdu pret mierīgajiem iedzīvotājiem Donbasā, nogalina sievietes un bērnus, grib iznīcināt tajā dzīvojošos krievus.

Eiropas Komisijas paspārnē strādājošie dezinformācijas pētnieki, regulāri monitorējot Krievijas varas mediju virzīto saturu vairākās valstīs un valodās, secinājuši, ka vārdu “genocīds” un “nacisti” lietojums aizvadītā pusgada laikā pakāpeniski audzis. Kopš janvāra sākuma kāpums bijis straujš, februārī sasniedzot līdz šim augstāko līmeni.

Foto: Ekrānšāviņš

Šiem pārmetumiem nav nekāda pamata. Saskaņā ar ANO konvenciju genocīds ir darbība ar nolūkā pilnīgi vai daļēji iznīcināt kādu nacionālu, etnisku, rasu vai reliģisku grupu. EDSO Īpašā uzraudzības misija Ukrainā kopš 2014.gada novēro un ziņo par situāciju Krievijas kontrolētajās Austrumukrainas teritorijās. Tā atgādinājusi, ka ne reizi nav konstatējusi neko, kas līdzinātos genocīdam.

Kremļa komunkācijā pastiprināti lietots arī vārds “ķīmiskie”, ko Krievija dezinformācijā izmanto, vainojot Ukrainu ķīmisko un cita veida ieroču izmantošanā. Tāpat daudz biežāk izmantotas norādes uz Ukrainas it kā gatavošanos ražot un izmantot kodolieročus. Ukrainai to nav, tā no kodolieročiem atteicās deviņdesmito gadu sākumā apmaiņā pret drošības garantijām no ASV, Krievijas un Lielbritānijas. Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra, kas ir uzraugošā struktūra šajā jomā, apliecinājusi, ka tā nav manījusi nekādas pazīmes, kas liecinātu par centieniem Ukrainā virzīt kodolmateriālu izmitināšanu citiem mērķiem kā vien miermīlīgiem, raksta BBC.

Ekrānšāviņš no Krievijas valsts televīzijas raidījuma 29.05.2020., kurā apspriesti Ukrainas centieni tikt pie kodolieročiem.
Ekrānšāviņš no Krievijas valsts televīzijas raidījuma 29.05.2020., kurā apspriesti Ukrainas centieni tikt pie kodolieročiem. Foto: Ekrānšāviņš

Visus šos vēstījumus Putins izmantoja arī 21. un 24.februāra uzrunās, attaisnojot kara sākšanas Ukrainā.

Pirms iebrukšanas safabricēti “pierādījumi” ukraiņu noziegumiem

Līdz ar ASV un NATO brīdinājumiem par Krievijas plānu uzbrukt Ukrainai Kremlim uzticamajos medijos cits pēc cita parādījās “pierādījumi”, ka ukraiņi esot tie, kas provocē Krieviju reaģēt ar militāru spēku. Vairāki no šiem “pierādījumiem” ar ģeolokācijas un citu datu analīzes palīdzību tika ātri atspēkoti kā viltoti.

Krievijas atzītā Doņeckas tautas republika 18.februārī publicēja video, kurā esot redzams mēģinājums uzspridzināt hlora konteinerus notekūdeņu attīrīšanas iekārtās tās kontrolētajā Austrumukrainā. Viens no diversantiem esot miris, pie viņa atrasts minētais video. Pazīstamā pētnieku grupa Bellingcat pēc video metadatiem secināja, ka video uzņemts jau iepriekš un tad izmainīts, pievienojot sprādzienu skaņas no kāda cita Youtube atrasta video.

Krievijas valsts ziņu aģentūras ziņa par notikumu, kas, visticamāk, bija safabricēts.
Krievijas valsts ziņu aģentūras ziņa par notikumu, kas, visticamāk, bija safabricēts. Foto: Ekrānšāviņš

Visticamāk, safabricēts ir arī 22.februārī publicēts video, kurā netālu no Donbasa redzamas divas it kā ukraiņu spēku rīkotā teroraktā saspridzinātas automašīnas ar triju cilvēku līķiem vienā no tām. Taču automašīnām nav numuru un nav arī izbirušu stiklu, bet uz galvaskausiem redzami autopsijām raksturīgi griezumi, kas liecina – tās nav tikko mirušu cilvēku mirstīgās atliekas. Par šo trīs civiliedzīvotāju uzspridzināšanu kā patiesu notikumu ziņoja arī vairāki Krievijas mediji.

Savukārt pārbaudot kādu prokrievisko kaujinieku uzņemto video par it kā ukraiņu uzbrukumos cilvēkam norautu kāju, secināts, ka tajā redzamajam cilvēkam kājas nav bijis jau iepriekš, jo video redzams protēzes stiprinājums.

Visbeidzot, aizdomas par meliem radīja arī 21.februārī sasauktā Krievijas Drošības padome. Kremlis ziņoja, ka tā Krievijas kanālos tiek raidīta tiešraidē pulksten piecos pēcpusdienā, taču vairāku dalībnieku rokaspulksteņu rādītāji liecināja ko citu. Proti, sēde, visticamāk, notikusi piecas stundas agrāk un televīzijā redzams ieraksts.

Ekrānšāviņš no video, kurā Doņeckas tautas republika rāda it kā ukraiņu sadedzinātu auto ar trīs nogalinātu cilvēku līķiem. Vairākas pazīmes liecina, ka redzamais ir safabricēts.
Ekrānšāviņš no video, kurā Doņeckas tautas republika rāda it kā ukraiņu sadedzinātu auto ar trīs nogalinātu cilvēku līķiem. Vairākas pazīmes liecina, ka redzamais ir safabricēts. Foto: Ekrānšāviņš

Šlesers. No “kara nebūs“ līdz “ja nespēs runāt ar Putinu, būs 3.pasaules karš”

Latvijā redzamākais Krievijas radīto mītu izplatītājs pašlaik, iespējams, ir partijas Latvija pirmajā vietā līderis, kādreizējais satiksmes ministrs un vairāku partiju veidotājs Ainārs Šlesers. Neilgi pirms Krievijas uzbrukuma Ukrainai viņš dalījās ar Kremļa redzamākā propagandista Vladimira Solovjova video. Tajā tika atkārtoti tobrīd vēl populārie propagandas vēstījumi – no kurienes amerikāņi ņemot, ka Krievija gatavojas uzbrukt Ukrainai, Krievija tikai rīkojot militārās mācības, bet Krievijas opozicionāri pie varas tiekot virzīti Hitlera metodēm. Šlesers savos ierakstos stāstīja, ka kara nebūs, valdība jeb “režīms” ar saukli “latvieti, nepadodies, krievi nāk!” novēršot uzmanību no aktuālām problēmām un valdību vadot idioti, jo sankcijas pret kaimiņvalsti tikai nākšot par sliktu Latvijai.

Foto: Ekrānšāviņš

Savukārt dienā, kad Putins sāka karu, Šlesers publicēja video, kurā brīdināja par to, kas notikšot, ja valstis ar Krieviju nesarunāsies. Šlesers stāstīja, ka tad, ja “ASV prezidents, Francijas prezidents un Lielbritānijas premjers nespēs apsēsties pie sarunu galda ar Krieviju, mēs varam nonākt pie 3.pasaules kara, par ko šodien pasauli ir brīdinājis Krievijas prezidents Putins”. Putina rīcību, sākot karu, Šlesers nenosodīja. Ar video dažu stundu laikā dalījās gandrīz 2000 cilvēku.

Kā zināms, aizvadītā mēneša laikā gan ASV, gan lielāko ES valstu augstākās amatpersonas ir cita pēc citas tikušās ar Putinu un Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, cenšoties risināt krīzi diplomātiskā ceļā. Krievijas prasību vidū ir ne tikai NATO nepaplašināšana uz austrumiem, bet arī ASV karaspēka pilnīga izvešana no Baltijas valstīm un Austrumeiropas kopumā. ASV un citu NATO valstu atteikums pildīt Krievijas prasītās “drošības garantijas” bija viens no Putina argumentiem, piesakot “militāru operāciju” jeb karu Ukrainā.

“Karš – globālistu plāna sastāvdaļa“

Putina retoriku gandrīz vārds vārdā regulāri atkārto viens no aktīvākajiem pandēmijas laika dezinformatoriem Aivis Vasiļevskis. Viņš raksta, ka uzbrukums Ukrainai neesot nekāds uzbrukums, bet gan atbrīvošanas operācija no neonacistiem, kas 30 gadus esot grāvuši valsti un spīdzinājuši cilvēkus.

Vēl viens vakcīnu melu izplatītājs Valentīns Jeremejevs stāstīja, ka ir “ļoti daudz spēku, kas grib ieraut Ukrainu karā” un varot būt arī trešā puse, kas provocēšot konfliktu. Savukārt ar viņu saistītajā Telegram lapā pausts, ka “karš Ukrainā ir globālistu plāna sastāvdaļa”.

Cits vakcīnu noliedzējs, savulaik par pasu viltošanas organizēšanu tiesātais Aivars Smans vispirms virzīja ideju, ka Eiropas Savienība kopā ar ASV mācot Ukrainai dzīvot un kurinot konfliktu, bet neko tai neesot palīdzējusi (nav tiesa: kopš 2014.gada ES Savienība un tās finanšu institūcijas Ukrainai dāvinājumos un aizdevumos piešķīrusi ap 17 miljardiem eiro). Savukārt, kad Krievija sāka karu, Smans jau stāstīja pretējo – ASV prezidents Baidens neesot noticējis Putinam, ka Krievija uzbruks, un notiekošo pieļāvis.

Par Krievijas atbildību īpaši netiek runāts vēl kādā slavenā pandēmijas noliedzēju grupā, kuras nosaukums vismaz kādreiz bija atmiņūdens tirgotāja Jāņa Pļaviņa “zīmols”. Tajā izskan versija, ka “iespējams, šis ir ne gluži karš, bet specoperācija tieši pret deep state”, jo Ukrainā esot gan bioloģisko ieroču laboratorijas, gan “bērnu nometnes pedofīlijai”. Deep state ir īpaši ASV populāra sazvērestības teorija par eliti, kas slepeni valdot pār pasauli. Tai ir saistība ar Pļaviņa iepriekš popularizēto QAnon teoriju par sātanistiem, kas izmantojot bērnus. Ar Pļaviņa vārdu ievietots ieraksts vēsta, ka “mērķis ir pārslēgt uzmanību no neveiksmīgās plandēmijas un vakcinācijas”.

Jāpiebilst, ka vismaz pagaidām šie apgalvojumi nav guvuši lielu atbalstu sociālajos medijos. Taču katram no minētajiem cilvēkiem tajos ir ievērojams pandēmijas laikā iegūts sekotāju skaits.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu