EM: Kara Ukrainā dēļ nav sagaidāma ievērojama pasliktināšanās tūrisma nozarē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Šogad nav sagaidāma ievērojama pasliktināšanās tūrisma nozarē kara Ukrainā dēļ, jo arī iepriekšējos divos gados pandēmijas ietekmē tūristu plūsma no Krievijas un Baltkrievijas nebija liela, pavēstīja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji.

Vienlaikus viņi norāda, ka šobrīd vēl ir pāragri veikt aprēķinus un izdarīt secinājumus par pret Krieviju un Baltkrieviju noteikto sankciju ietekmi uz Latviju, tās ekonomiku kopumā vai uz kādu sektoru. Abās šajās valstīs virknei Latvijas uzņēmumu ir sadarbības partneri, un sankciju ieviešana ietekmēs abas puses, taču šobrīd primāri ir pārtraukt karadarbību Ukrainā, un tieši tāds ir ieviesto sankciju mērķis, uzsver EM pārstāvji.

Viņi norāda, ka iepriekšējos divos gados - 2020. un 2021.gadā - tūrisma nozare visā pasaulē, tostarp Latvijā, ievērojami cieta no Covid-19 dēļ noteiktajiem ierobežojumiem.

Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, nav pamata gaidīt ievērojama apmēra tūristu ierašanos Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas, skaidro EM pārstāvji.

"Kā zināms, vīzu izsniegšana Krievijas pilsoņiem tiek īpaši vērtēta un pieļauta tikai atsevišķos gadījumos, kas šobrīd nav ne tūrisma mērķis, ne vienkārša vēlme izbraukt no šīm valstīm," pauž EM pārstāvji.

Vienlaikus EM norāda, ka Latvija līdz ar citām Ukrainai tuvākām valstīm ir iesaistījusies Ukrainas iedzīvotāju uzņemšanā, tostarp izmitināšanā, plānojot vismaz sākotnēji daļēji segt šo iedzīvotāju uzturēšanās izdevumus Latvijas tūristu mītnēs.

Papildus EM pārstāvji norāda, ka jau ceturtdien Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) izplatīja informāciju ceļotājiem saistībā ar TUI koncerna pārstāvim Baltijā, tūroperatoram SIA "TT Baltics" piemērotajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām. PTAC lūdz ceļotājus rēķināties, ka sankciju rezultātā tūrisma operatoram līdz risinājuma rašanai jāatceļ plānotie ceļojumi.

Tūrisma operatora pienākums ir ceļotājus iepriekš par atceltajiem ceļojumiem informēt. Savukārt ceļojumos esošos patērētājus tūrisma operatoram ir pienākums nogādāt atpakaļ atbilstoši noslēgtajiem līgumiem. Jautājumu un neskaidrību gadījumā PTAC aicina sazināties ar "TT Baltics".

Vienlaikus PTAC aicināja pārējos tūrisma pakalpojumu sniedzējus iepazīties ar ES piemērotajām sankcijām un izvērtēt to iespējamo ietekmi uz tūrisma pakalpojumu sniedzēju darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu