Restorānu biedrība: nozares darbībā jau novērojama kara ietekme

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nedēļu pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzsāktā kara Ukrainā Latvijas restorānu nozares darbībā novērojama kara ietekme, pauda Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

Cilvēki atceļ līdz šim plānotos svinīgos pasākumus, sacīja Jenzis, taču uzsvēra, ka "tas nav nekas salīdzinājumā ar ukraiņu tautas ciešanām".

Kara darbība ietekmēs gan restorānu, gan tūrisma nozari, kā arī ekonomiku ilgtermiņā, prognozē Jenzis.

"Mūsu reģionā iespējams nokritīsies vispārējie tūrisma rādītāji, arī tūristi no Eiropas būs uzmanīgāki, plānojot ceļojumus uz Latviju, ņemot vērā to, ka robežojamies ar Krieviju" sacīja Jenzis.

Arī Ukrainas, Baltkrievijas un īpaši Krievijas iedzīvotāji veidoja lielu tūristu daļu, taču saistībā ar to, ka būtiska daļa Krievijas viesu nebija vakcinēti ar Eiropas Savienībā (ES) atzītajām vakcīnām, šīs valsts viesu skaita samazinājums bijis jūtams arī līdz šim visā Covid-19 pandēmijas laikā.

Restorānu nozares uzņēmumi līdz šim ir aktīvi iesaistījušies atbalsta pasākumos Ukrainai, tostarp nodrošinot ēdienu šoferiem un bēgļiem, kā arī piedāvājot darba vietas nozarē.

"Mēs nekādā veidā negribam izmantot traģēdiju, lai iegūtu papildu darba spēku, bet darba spēka problēma nozarē ir izteikta un esam priecīgi, ka spējam bēgļiem piedāvāt darbu restorānu nozarē," sacīja Jenzis.

Viņš norādīja, ka nozares kolēģi ir gatavi ne tikai piedāvāt darbu, bet arī palīdzēt risināt dzīvesvietas un izglītības jautājumus gadījumā, ja Latvijā ierodas ukraiņu ģimenes ar bērniem.

Vairāki restorānu nozares uzņēmumi līdz šim nodarbinājuši Ukrainas viesstrādniekus, no kuriem daudzi ir devušies atpakaļ uz savu valsti karot.

Tāpat Jenzis aicina sabiedrību atcerēties, ka "tas ir Putina karš, nevis krievu tautas karš,"

un visi krievi nav Putina atbalstītāji, kā arī viņš aicina Latvijas iedzīvotājus cilvēcīgi izvērtēt situāciju un "nemesties virsū" krieviski runājošiem cilvēkiem.

Jau ziņots, ka pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina pavēles Ukrainā 24.februārī iebruka Krievijas karaspēks, kas apšauda ne tikai militāros objektus, bet arī civilo infrastruktūru un iedzīvotājus. Ukrainas karavīri un iedzīvotāji iebrucējiem sparīgi pretojas.

Krievijas agresija radījusi bēgļu plūsmu, tostarp daudzi Ukrainas iedzīvotāji ierodas Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu