Pētījums: alkohola lietošana ir saistīta ar smadzeņu sarukšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Par spīti priekam, ko daži grādīgie dzērieni mums var sniegt piektdienas vakarā, visiem ir zināms, ka alkohols mūsu veselībai par labu nenāk. Un ne tikai lielos daudzumos.

Jaunākie pētījumi brīdina, ka pat samērīgs alkohola daudzums ir saistīts ar sirds slimībām un smadzeņu bojājumiem. Pēdējā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, aplūkoti 36 tūkstoši pieaugušo un atklāts, ka pāriešana no viena uz diviem alkoholiskajiem dzērieniem dienā ir saistīta ar smadzeņu masas samazināšanos, kas ekvivalenta diviem gadiem novecošanās.

“Šis atklājums kontrastē ar veselības ekspertu pieņemtajām veselībai nekaitīgas iedzeršanas normām. Piemēram, Lielbritānijas Nacionālais alkohola lietošanas un alkoholisma institūts sievietēm iesaka dienā izdzert ne vairāk par vienu alkoholisko dzērienu, savukārt vīriešiem šis skaits jau ir divas reizes lielāks,” komentēja pētnieks Henrijs Kranzlers.

ASV un Eiropas pētnieku komandas jaunajā pētījumā aplūkoja informāciju par 36 678 Lielbritānijas pieaugušajiem iedzīvotājiem. Informācija sevī iekļāva ziņas par katra indivīda dienā, nedēļā vai mēnesī patērēto alkohola daudzumu, kā arī smadzeņu magnētiskās rezonanses uzņēmumus. Vērā tika ņemts arī katra dalībnieka vecums, dzimums un citi faktori.

Rezultātā atklājās, ka pastāv saikne starp uzņemto alkohola daudzumu un smadzeņu sarukšanu. Citiem vārdiem, jo lielāks daudzums alkohola tika uzņemts, jo vairāk samazinājās smadzeņu masa.

“Lielākās negatīvās izmaiņas tika novērotas tiem indivīdiem, kuri dienā lietoja vienu vai divus alkoholiskos dzērienus. Tātad šis pētījums parāda to, ka pat mērena iedzeršana ir saistīta ar izmaiņām smadzeņu masas izmērā pieaugušajiem,” rakstīts pētījumā.

Arī vairākos citos nesenos pētījumos minēts, ka nepastāv alkohola daudzums, kas būtu drošs veselībai.

Tiesa, jāņem vērā, ka nedz iepriekšējos pētījumos, nedz šajā pētījumā nav parādīta cēloņsakarība, bet gan tikai saikne. Par spīti tam samazināt alkohola patēriņu ikdienā vienmēr ir laba ideja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu