Jaunzēlande paplašinās sankcijas pret Krieviju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Jaunzēlande paplašinās sankcijas pret Krieviju, pirmo reizi savā vēsturē ieviešot autonomu sankciju režīmu, pirmdien paziņoja Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna.

Valdība steidzamības kārtā šonedēļ plāno apstiprināt likumprojektu, kas ļaus noteikt plašas sankcijas pret tiem, kas ir atbildīgi vai saistīti ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, paskaidroja Jaunzēlandes premjerministre.

"Šāda veida likumprojekts nekad nav iesniegts mūsu parlamentā, tomēr pēc tam, kad Krievija uzlika veto Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) sankcijām,

mums ir jārīkojas, lai atbalstītu Ukrainu un mūsu partnerus cīņā pret šo iebrukumu," viņa klāstīja.

Jaunzēlandes likumi neparedz atsevišķu sankciju noteikšanu pret konkrētu valsti. Līdz šim tā sankcijas varēja ieviest tikai tad, ja lēmumu par sankcijām pieņēma ANO Drošības padome.

Sankcijas varēs noteikt cilvēkiem, pakalpojumiem, kompānijām un aktīviem, kas saistīti ar tām personām Krievijā, kas ir atbildīgas par iebrukumu Ukrainā vai ar to saistītas, vai arī ir ekonomiski vai stratēģiski nozīmīgas Krievijai, tostarp oligarhiem.

Ārderna norādīja, ka pēc likuma pieņemšanas Jaunzēlande varēs iesaldēt aktīvus un tie, pret kuriem būs noteiktas sankcijas, nevarēs pārcelt savus aktīvus uz Jaunzēlandi vai izmantot tās finanšu sistēmu, lai apietu citu valstu noteiktās sankcijas.

Tāpat no Jaunzēlandes gaisa telpa un teritoriālie ūdeņi tiks slēgti Krievijas bagātnieku superjahtām, kuģiem un lidmašīnām.

"Likumprojekts atļauj sankcijas noteikt citām valstīm, kas piedalās Krievijas nelikumīgajās darbībās, piemēram, pret Baltkrieviju," piebilda Jaunzēlandes premjerministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu