Faktomāts ⟩ Mūsdienu izaicinājums: vizuālā materiāla autentiskums

Foto: Attēli: Shutterstock. Kolāža: TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Krievijas sāktais karš Ukrainā ir viens no visplašāk atspoguļotajiem mūsdienu konfliktiem. Informācija par notiekošo ienāk ik brīdi, tāpat kā bildes un video ar asinis stindzinošiem skatiem no karalaukiem Ukrainā. Šajā informācijas plūsmā ir viegli apmaldīties ikvienam, tāpēc TVNET apkopojis dažus padomus, kā iespējams pārliecināties par foto un video autentiskumu, izmantojot mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas. 

Kā pārbaudīt foto un video autentiskumu? 

Foto pārbaude ir salīdzinoši vienkārša, un to var veikt jebkurš. Mūsdienu tehnoloģijas sniedz plašas iespējas, jo šim mērķim izstrādātas vairākas programmas un aplikācijas, kuru lietošana ir gaužām vienkārša. 

Pārbaudot fotogrāfiju autentiskumu, meklējiet atbildes uz jautājumiem - kur, kad un kāpēc attiecīgā fotogrāfija ir uzņemta? Vai ir zināms, kurš ir tās autors, kā arī vai jūsu aplūkotā fotogrāfija ir oriģināls? Protams, jāņem vērā arī, cik uzticams avots ir attiecīgās fotogrāfijas publicētājs.

Jāpiebilst, ka diemžēl lielākoties profesionālu fotogrāfu darbi, tostarp to, kas šobrīd atspoguļo karadarbību Ukrainā, 

nereti tiek pārpublicēti sociālajos tīklos, nenorādot to autoru, tādējādi arī radot iespējas spekulācijām un šaubām par to autentiskumu.

Viena no populārākajām tehnikām, kuru lietot, ir apgrieztā attēla meklēšana (reverse image search), kas principā nozīmē izmantot pašu attēlu, lai atrastu informāciju par to. Re:baltica komanda jau rakstīja, kā veicama apgrieztā attēla meklēšana. Liela daļa cilvēku ir pieraduši lietot Google savā ikdienā, meklējot dažāda veida informāciju. Taču, cenšoties atrast informāciju par kādu attēlu, nav jāaprobežojas tikai ar vienu meklētāju. 

Google chrome un citiem interneta pārlūkiem ir pieejami vairāki paplašinājumi (programmatūras, kuras var iestatīt pārlūkprogrammā), kas ir paredzētas apgrieztajai attēlu meklēšanai. Piemēram, google chrome pārlūkprogrammas veikalā pieejami vairāku veidu šādi paplašinājumi bez papildu maksas, tāpat arī Mozilla Firefox*. Katrs no tiem atšķiras pēc savas funkcionalitātes un lietotajām interneta meklētājprogrammām, taču vienlaikus tie atvieglo apgriezto attēlu meklēšanas procesu, jo nav nepieciešams attēlu lejupielādēt vai taisīt ekrānuzņēmumu, lai veiktu meklēšanu. 

Šoreiz piemēram izmantosim paplašinājumu "Reverse image search", kas vienlaikus meklē attēlu četrās interneta meklētājprogrammās. Atrodot ierakstu sociālajos tīklos vai kur citur internetā, kas šķiet maldinošs vai nepatiess, uz attiecīgā attēla jāuzklikšķina ar peles labo pogu un jāizvēlas opcija "Reverse image search", kas dod iespēju izvēlēties - meklēt konkrēto attēlu vienā vai visās piedāvātajās interneta meklētājprogrammās. 

Apgrieztā attēla meklēšana ar paplašinājumu "Reverse image search" iespējama, pat neveicot attēla lejupielādi. Paplašinājums piedāvā vienlaicīgi meklēt attēlu četrās interneta meklētājprogrammās.
Apgrieztā attēla meklēšana ar paplašinājumu "Reverse image search" iespējama, pat neveicot attēla lejupielādi. Paplašinājums piedāvā vienlaicīgi meklēt attēlu četrās interneta meklētājprogrammās. Foto: Ekrānšāviņš

Atlasot opciju "Visās interneta meklētājprogrammās" (all search engines), paplašinājums vienlaicīgi veiks meklēšanu visās četrās programmās un atlasīs attēlus pēc līdzības. Pēc tam var iet cauri interneta meklētājprogrammu atlasītajiem rezultātiem un salīdzināt tos. Ja attēls ir parādījies citos avotos, tad jāpievērš uzmanība datumam - ja attēls izmantots dažādos laika posmos, tad tas, visticamāk, ir maldinošs vai pat mākslīgi veidots. 

Šajā gadījumā, meklējot redzamo attēlu, secinājām, ka identisks foto neparādās nekur citur. Šeit arī iezīmējas viena no galvenajām problēmām, kas saistīta ar apgriezto attēlu meklēšanu, - attēlu pēc līdzības būs ļoti daudz, līdz ar to atlases un salīdzināšanas process var aizņemt ilgāku laiku.

Parasti attēliem, kas ir maldinoši vai tiek izmantoti atkārtoti, vai uzņemti pirms vairākiem gadiem, atbilstību atrast būs vieglāk nekā attēliem, kas ir autentiski un ataino reālus notikumus. 

Jāpiebilst, ka ne visās interneta vietnēs "Reverse image search" ir iespējama, neveicot attēla lejupielādi, dažās pat nav ļauta lejupielāde. Taču tādos gadījumos var izmantot ekrānuzņēmumu jeb "Print screen" un tad jau attiecīgi izmantot iegūto attēlu.

Piemērs: sociālajā tīklā Instagram atrasta bilde bez norādīta autora, apgalvojot, ka tā ir no cilvēku evakuācijas no Irpiņas pilsētas Ukrainā.

Attēlu meklēšana caur "Reverse Image search"
Attēlu meklēšana caur "Reverse Image search" Ilustratīvs foto: TVNET

Aicinām programmas piedāvātajos attēlos aplūkot, vai fotogrāfijā attēlotais ir piedāvāts no cita rakursa. Kā šajā gadījumā arī ir. Tāpat meklētājs piedāvā vietnes, kurās vēl izvēlētais attēls ir publicēts. Un pēc tām jau tālāk dažkārt var secināt, gan kur un kad fotogrāfija uzņemta, gan kurš ir autors.

Šajā gadījumā izdevās noskaidrot, ka fotogrāfijas autors ir Vadims Girda un ka tiešām fotogrāfija ir no cilvēku evakuācijas Irpiņā. Diemžēl jāatzīst, ka ne vienmēr ir tik vienkārši.

Attēlu meklēšana caur "Reverse Image Search"
Attēlu meklēšana caur "Reverse Image Search" Ilustratīvs foto: TVNET

Video autentiskuma pārbaude ir krietni sarežģītāka. Arī video iespējams pārbaudīt ar apgrieztā attēla meklēšanas metodi, piemēram, izgriežot no video kādu atsevišķu kadru un izmantojot interneta meklētājprogrammas, taču tas prasa diezgan daudz laika un, lai to paveiktu, ir nepieciešamas tehniskas iemaņas. Lielisks rīks šajā gadījumā ir ar Eiropas Savienības līdzfinansētā projekta ietvaros veidots pārlūkprogrammas paplašinājums InVIDAr šo paplašinājumu iespējams padziļināti analizēt gan foto, gan video materiālus, kas dod iespēju pārliecināties par to autentiskumu. 

InVID paplašinājuma piedāvāto rīku klāsts.
InVID paplašinājuma piedāvāto rīku klāsts. Foto: Ekrānšāviņš

Piemēram, izvēloties opciju "Keyframes", InVID no video atlasīs vairākus kadrus, kurus var izmantot pēc tam apgrieztā attēla meklēšanai, vai "Video analysis" rīks sniegs detalizētu informāciju par fragmentu.

Vēl viens noderīgs rīks ātrai identificēšanai ir atrodams "Metadata" sadaļā. Šis rīks sniedz informāciju par video, tostarp, kad video uzņemts un atsevišķos gadījumos pat lokāciju, kur. Tādā veidā var pārliecināties, vai tiešām video fiksēti notikumi, par kuriem vēstīts ierakstā, kam video pievienots. Svarīgi ņemt vērā, ka metadatus var manuāli izmainīt, līdz ar to, tie ne vienmēr sniegs precīzu informāciju, taču to var izmantot kā izejas punktus, lai pārliecinātos par video autentiskumu. Ar InVID paplašinājuma palīdzību iespējams analizēt video no Twitter, Facebook un Youtube platformām. 

*Citām pārlūkprogrammām paredzētus paplašinājumus var atrast, ierakstot meklētājā "XX extensions", XX vietā rakstot attiecīgās pārlūkprogrammas nosaukumu, piemēram, "google chrome extensions" 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu