Sen izmiris galvkājis nodēvēts ASV prezidenta Džo Baidena vārdā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnieki sen izmirušu astoņkāja radinieku, kurš bija bruņojies ar desmit taustekļiem, nodēvējuši ASV prezidenta Džo Baidena vārdā: “syllipsimopodi bideni”.

Kā vēstīts jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, senā galvkāja fosilija tika atrasta Montānā un 1988. gadā nodota glabāšanā Karaliskajā Ontario muzejā Kanādā. Tiesa, tikai nesen zinātnieki ķērās pie fosilijas izpētes.

Pētnieki saka, ka “syllipsimopodi bideni” dzīvojis pirms aptuveni 328 miljoniem gadu – akmeņogļu jeb karbona perioda laikā.

Foto: Reuters/ScanPix

Fosilija ir vairākus centimetrus gara, liecinot, ka “syllipsimopodi bideni” bija ciets ķermenis un 10 taustekļi ar piesūcekņiem. Divi no taustekļiem bija pagarināti.

“Taustekļu skaits ir viena no noteicošajām raksturiezīmēm, kas nodala kalmārus ar desmit taustekļiem no astoņkājiem,” rakstīts pētījumā.

Pētnieki minēja, ka šāda tipa galvkājiem parasti ir mīksts ķermenis, tāpēc tie parasti neveido labas fosilijas. Tiesa, šī galvkāja fosilija ir izcili saglabājusies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu