Portugālē aizturēts rabīns, kas palīdzēja iegūt pilsonību Abramovičam

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Romans Abramovičs.
Romans Abramovičs. Foto: AFP/LETA

Portugāles policija aizturējusi Porto pilsētas rabīnu Danielu Litvaku, kas pērn izsniedzis dokumentu, ļaujot Portugāles pilsonību iegūt Krievijas oligarham Romanam Abramovičam, piektdien pavēstīja varasiestādes.

Tieslietu policijas amatpersonas aizturējušas Litvaku prokuratūras uzsāktās lietas ietvaros par Portugāles pilsonības piešķiršanu Abramovičam.

Paziņojumā Porto ebreju kopiena noliedza, ka būtu pieļautas nelikumības, un sūrojās, ka kļuvusi par "nomelnošanas kampaņas" mērķi.

Litvaks pārraudzījis kopienas nodaļu, kas sertificē Portugāles pilsonību, balstoties kritērijos, "ko akceptējušas vairākas secīgas valdības".

Abramovičam Portugāles pilsonība tika piešķirta 2021.gda aprīlī, pamatojoties uz likumu, kas piedāvā naturalizāciju viduslaikos no Ibērijas pussalas padzīto sefardu ebreju pēctečiem.

Maz kas zināms par sefardu ebreju vēsturi Krievijā, turklāt Abramoviči ir izplatīts cita ebreju atzara - aškenazi ebreju - uzvārds.

Pilsonības pretendentu ģenealoģiju izvērtē eksperti Portugāles ebreju centros Lisabonā un Porto. Par Abramoviča lietas izskatīšanu bija atbildīgs Porto centrs, kur darbojas Litvaks.

Prokuratūra izmeklēšanu sāka janvārī.

Atkarībā no izmeklēšanas rezultātiem Abramovičam pilsonību var anulēt, ceturtdien ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja avots Portugāles valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu