Lauksaimnieki aicina ZM ātrāk piešķirt lauksaimnieciskās darbības veikšanai paredzētās dīzeļdegvielas limitus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Ņemot vērā degvielas cenu svārstības, lauksaimnieki aicina Zemkopības ministriju (ZM) ātrāk piešķirt lauksaimnieciskās darbības veikšanai paredzētās dīzeļdegvielas limitus, sacīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Mārtiņš Trons.

Viņš skaidroja, ka līdz ar ģeopolitiskajiem saspīlējumiem pašlaik notiek būtiskas svārstības naftas un degvielas tirgū, tostarp Latvijā pieprasījums pēc degvielas ir palielinājies par 30%, radot problēmas ar degvielas loģistikas nodrošināšanu.

"No savas puses esam aicinājuši biedrus iegādāties pavasara darbu veikšanai nepieciešamo dīzeļdegvielas apmēru," sacīja biedrības valdes loceklis, piebilstot, ka lauksaimnieki jau tā parasti iepērk degvielu vairumā, taču pašlaik aicināti nodrošināties arī ar iespējamo iztrūkumu, kamēr cenu svārstības nav sasniegušas augstāko punktu.

Biedrībā uzsver, ka saistībā ar lauksaimnieciskās darbības veikšanai paredzētās dīzeļdegvielas cenu kāpumu "Zemnieku saeima" ir aicinājusi ZM ātrāk piešķirt lauksaimnieciskās darbības veikšanai paredzētās dīzeļdegvielas limitus tiem lauksaimniekiem, kas būs iesnieguši iesniegumus vienotā platību maksājuma saņemšanai 2022.gadā.

Minētajiem lauksaimniekiem biedrība aicina piešķirt dīzeļdegvielu vismaz 90% apmērā no 2021./2022. saimnieciskajā gadā piešķirtā dīzeļdegvielas kopējā daudzuma.

Trons skaidroja, ka līdz šim dīzeļdegvielas izsniegšana notika vasarā - parasti jūnijā, taču pašlaik, piemēram, lopkopības saimniecībām, degviela jau beigusies un tās ir spiestas iegādāties degvielu bez paredzētajiem atvieglojumiem, tādējādi būtiski palielinot saimniecību izmaksas.

Biedrības pārstāvis pauda, ka ministrija tika aicināta aprēķināto dīzeļdegvielu izsniegt no 10.marta, taču ministrijā biedrībai mutiski pausts, ka tas varētu notikt no trešdienas, 16.marta.

Tāpat biedrība aicina ZM meklēt iespēju un ātrāk piešķirt īstermiņa aizdevumu vismaz 70 eiro par hektāru apmērā no vienotā platības maksājuma.

Lai mazinātu lauksaimnieciskās darbības veikšanai paredzētas dīzeļdegvielas cenu kāpumu, "Zemnieku saeima" ir aicinājusi ZM, Finanšu ministriju, Ekonomikas ministriju, kā arī Saeimas Budžeta komisiju atcelt akcīzes nodokli lauksaimnieciskās darbības veikšanai paredzētajai dīzeļdegvielai, kas, pēc biedrības rīcībā esošās informācijas, pašlaik ir 62,1 eiro par 1000 litriem. Ja tiktu samazināts akcīzes nodoklis, lauksaimnieciskās darbības dīzeļdegvielas litra cena samazinātos par 6,21 centu, pauda biedrībā.

Tāpat biedrība aicina lauksaimnieciskās darbības veikšanai paredzēto dīzeļdegvielu degvielas tirgotājiem atļaut realizēt bez pievienotas biodegvielas līdz 2023.gada 1.aprīlim, pretējā gadījumā dīzeļdegvielas cena no 2022.gada 1.aprīļa palielināsies vēl par 10-14 centiem litrā.

"Tas pie šī brīža jau tā augstā cenu līmeņa nebūtu pieļaujams," atzīmēja Trons.

Pēc Lauku atbalsta dienesta (LAD) tīmekļvietnē publiskotās informācijas, lai saņemtu tiesības iegādāties marķētu dīzeļdegvielu, iesnieguma iesniedzējam jāveic lauksaimnieciskā darbība un kārtējā gada 1.jūnijā tai jābūt reģistrētai Uzņēmumu reģistrā vai Valsts ieņēmumu dienestā.

Piešķiramās dīzeļdegvielas daudzums tiek noteikts ņemot vērā sadalījumu atkarībā no audzējamās kultūras. Augkopībā tie ir 100 litru uz vienu hektāru, bet augļkopībā, ogulāju un dārzkopībā - 130 litru uz vienu hektāru.

Jau ziņots, ka finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) neatbalsta degvielas cenu kāpuma bremzēšanu ar nodokļu samazināšanu.

Pēc Reira paustā, Latvijas iedzīvotājiem ir jāizrāda solidaritāte ar Ukrainu, kur katru dienu nogalina cilvēkus, kā arī jāiegulda līdzekļi savas valsts drošībā un aizsardzībā.

Savukārt Saeima nolēma neiekļaut ceturtdienas, 10.marta, sēdes darba kārtībā divus likumprojektus, kuros Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti kopā ar kolēģiem opozīcijā rosina samazināt akcīzes nodokli degvielai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu