Rīgā varētu kāpt nekustamā īpašuma īres cenas Ukrainas bēgļu skaita pieauguma dēļ, norāda eksperts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Karadarbības Ukrainā, pret Krieviju un Baltkrieviju vērsto sankciju, kā arī Ukrainas bēgļu skaita pieauguma ietekmē varētu kāpt nekustamā īpašuma īres cenas Rīgā, atzīmēja nekustamā īpašuma uzņēmuma "KA Invest Group" vadītājs Aleksejs Kaškarovs.

Viņš min, ka gada sākumā namīpašnieki bažījās, ka augsto komunālo maksājumu dēļ īrnieki var pārcelties uz nelielākiem mājokļiem, lai gan īres cenas pašas par sevi nav paaugstinātas, taču turpmāk situāciju var mainīt bēgļu pieplūdums - uz mājokli ekonomiskās klases segmentā piesakās gan vietējie īrnieki, gan iebraucēji, kas var izraisīt pieprasījuma kāpumu un īres cenu pieaugumu. Vienlaikus dzīvokļu vajadzētu pietikt visiem.

Kaškarovs atzīmē, ka Rīgas viesnīcu fondā ir apmēram 200-300 viesnīcu, kuras ir gatavas uzņemt līdz 20 000 - 30 000 cilvēku, neskaitot sanatorijas, hosteļus un viesu namus.

Viņš arī norāda, ka sludinājumu portālos var atrast daudz piedāvājumu, kuru cena ir ap 30-40 eiro dienā - šī cena, neskatoties uz lielo bēgļu plūsmu, ir zemāka, nekā tā bija pirms pandēmijas. Tāpat ir arī pieejami īres dzīvokļi, daudzi bēgļi dzīvo pie radiem, draugiem un paziņām. Turklāt ir liels skaits dzīvokļu, kuri nesen ir uzcelti vai renovēti.

Vienlaikus Kaškarovs pauž viedokli, ka ir gaidāms imigrantu pieplūdums arī no Krievijas un Baltkrievijas saistībā ar neapmierinātību ar politisko režīmu un savu valstu agresīvo rīcību.

Viņš min, ka atbilstoši pasaules ekonomistu prognozēm sankcijas ietekmēs Krievijas un Baltkrievijas ekonomiku vēl vismaz 25-30 gadus, kas liecina par to, ka liela daļa iedzīvotāju sāks pamest lielās pilsētas. Vissmagāk sankcijas skars vidusslāni - tos, kuri ir pieraduši pie ārvalstu produkcijas un dzīves ērtību līmeņa. Šie cilvēki meklēs labāku dzīvi, un daži meklēs patvērumu Eiropā, tāpat kā bēgļi no Ukrainas.

Kaškarovs norāda, ka Krievijas iedzīvotāji pretendēs uz piedāvājumiem īres mājokļu tirgū, bet nebūs gatavi šeit neko pirkt, jo Krievijas bankās ir problēmas ar skaidras naudas izņemšanu un naudas pārskaitījumiem. Līdz ar to no Krievijas puses būs pieprasījums pēc īrei piedāvātajiem Rīgas dzīvokļiem.

"Bet pagaidām iebraucēju no Krievijas šeit nav ļoti daudz. Naudas brīvas aprites neesamība ir viens no faktoriem, kas kavē masveida cilvēku aizplūšanu no valsts. Taču izskatās, ka šī tendence, lai arī tā neattīstīsies tāpat kā Ukrainā, būs spēcīga un turpināsies ilgu laiku," prognozē Kaškarovs.

Tāpat viņš min, ka šī situācija novedīs pie tā, ka noīrēt dzīvokļus būs grūtāk un pieaugs to cenas.

Vienlaikus gan Kaškarovs uzsver, ka ukraiņu pirktspēja kara un citu apstākļu dēļ ir zemāka nekā Latvijas iedzīvotājiem, tādējādi bēgļi Rīgā galvenokārt būs orientēti uz budžeta mājokļu tirgu.

"Ir maz ticams, ka iebraucēji no Ukrainas ir vērsti uz nekustamā īpašuma iegādi vai ilgtermiņa īri. Daudzi tomēr cer ar laiku atgriezties mājās. Citi vēlēsies pārcelties uz citu valsti. Daļa bēgļu, iespējams, izvēlēsies palikt šeit un dzimtenē neatgriezīsies. Ceru, ka pēc kara fāzes Latvijas valsts turpinās īstenot atbalsta programmas šiem cilvēkiem," norāda Kaškarovs.

"KA Invest Group" apvieno virkni uzņēmumu, no kuriem lielākie ir "KA Management" un "KA Invest Group". Grupā ietilpstošo uzņēmumu galvenā darbības joma ir dzīvojamo un komercplatību iznomāšana, kā arī nekustamo īpašumu apsaimniekošana un uzturēšana.

Kopumā "KA Invest Group" īres piedāvājumā un apsaimniekošanā ir aptuveni 400 komforta un ekonomiskās klases dzīvokļi Rīgā - Maskavas ielā 39, Ezera ielā 18, Avotu ielā 76, Bruņinieku ielā 155, Viļānu ielā 7 un Hāpsalas ielā 12, kā arī astoņas komerctelpas pilsētas centrā. Uzņēmumu grupas īpašnieks un vadītājs ir uzņēmējs no Izraēlas Aleksejs Kaškarovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu