Vēlas, bet nespēj: "Burger King" problēmas ar Krievijas tirgus pamešanu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ātrās ēdināšanas restorānu ķēdes “Burger King” operators Krievijā atteicies slēgt vairāk nekā 800 restorānu, neraugoties uz uzņēmuma vēlmi pamest agresorvalsts tirgu, ziņo BBC.

Krievijas restorānu operatora pārstāvji skaidrojuši, ka situācija ir sarežģīta saistībā ar sadarbības līgumiem, kas slēgti ar ārvalstu partneriem, līdz ar to “nav iespējams tā vienkārši atkāpties” no šiem darījumiem.

“Burger King” mātesuzņēmums “Restaurant Brands International” (RBI) partneris Krievijā Aleksandrs Kolobovs saņēma aicinājumu slēgt “Burger King” restorānus Krievijā, taču Kolobovs uzsvēra, ka viņam nav ne attiecīgo pilnvaru, ne arī citas iespējas, kā apturēt restorānu darbību Krievijā. Viņš norādīja, ka jebkāda veida restorānu slēgšana ir jāsaskaņo ar investoriem.

“Lēmums slēgt restorānus, kas nodarbina aptuveni 25 000 cilvēku, ir jāpieņem akcionāriem, ņemot vērā, ka restorānu slēgšana var negatīvi ietekmēt darbiniekus un viņu ģimenes,” skaidroja Kolobovs.

Daudzas Rietumvalstu kompānijas ir vai nu apturējušas, vai nu pilnībā izbeigušas darbību Krievijā, ņemot vērā tās uzsākto karu Ukrainā. Tomēr joprojām ir neliels skaits Rietumu zīmolu, kuri turpina darbu Krievijā. To vidū ir ne tikai “Burger King”, bet arī britu tirgotājs “Marks and Spencer” (M&S), kas nav spējis slēgt veikalus, jo franšīzes turētāji “esot slēguši ļoti sarežģītus sadarbības līgumus”.

RBI prezidents Deivids Šīrs sacīja, ka “Esam sazinājušies ar galveno “Burger King” pārvaldītāju Krievijā un pieprasījuši slēgt restorānus, tomēr operatora pārstāvis ir atteicies to darīt”.

Šīrs piebilda, ka viņš apzinās - “Burger King” restorānu slēgšanai būs nepieciešama Krievijas varasiestāžu piekrišana, taču šādu atļauju var arī nesagaidīt. Vismaz ne tuvākajā laikā.

“Burger King” ienāca Krievijas tirgū pirms 10 gadiem. Šeit zīmols sadarbojas ar Kolobova vadīto uzņēmumu, kas, savukārt, sadarbojas ar kādu Ukrainas investīciju uzņēmumu un “VTB Capital”. Jāpiebilst, ka “VTB Capital” ir viens no “VTB Bank” grupas uzņēmumiem, pret kuru Eiropas Savienība, ASV un Lielbritānija ir noteikusi sankcijas.

Kolobovs norāda, ka viņš “Burger King” Krievijas biznesā pārvalda 30% akciju, tāpēc viņam neesot pietiekami daudz varas, lai ietekmētu restorānu slēgšanu. RBI, savukārt, ir 15% akciju īpašnieki Krievijā.

“Tas [restorānu slēgšana] prasīs zināmu laiku, ņemot vērā, ka starp mūsu kompānijām pastāv dažādas vienošanās,” teica Kolobovs. RBI ir pārtraukusi sadarbību ar “Burger King” pārvaldītājiem Krievijā, tāpat apturētas visas mārketinga un finansiālās aktivitātes.

Rietumvalstu kompānijas saskaras ar lielu spiedienu saistībā ar darbību Krievijā. Tā, piemēram, ceturtdien viena no Ukrainas parlamenta deputātēm uzsvēra Lielbritānijas premjeram Borisam Džonsonam, ka M&S joprojām darbojas Krievijā.

“Ir ļoti svarīgi izolēt Putinu, un viņam ir jāsaprot, ka viņš no pārējās pasaules nesaņems pat rokasspiedienu, viņa vadītajā valstī nestrādās ārvalstu bizness, kas neatbalsta bērnu slepkavības Ukrainā,” sacīja deputāte Aļona Škruma.

Šajā gadījumā M&S Krievijas tirgu neļauj pamest sarežģīti sadarbības līgumi. Tiesa gan, publiski M&S pārstāvji ir nosodījuši Krievijas nepamatoto uzbrukumu Ukrainai. M&S veikalus Krievijā pārvalda Turcijas uzņēmums “FiBA”, kam ir tiesības tirgot uzņēmuma produkciju Austrumeiropā kopš 1999. gada.

M&S pārstāvji norādīja, ka ir pārtraukuši preču piegādes “FiBA”, kas vada 48 veikalus Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu