"Fitch Ratings": Karš Ukrainā un sankcijas pret Krieviju padziļinās inflāciju Baltijas valstīs

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Paredzams, ka karš Ukrainā un sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju padziļinās jau tā sarežģīto situāciju Baltijas valstīs saistībā ar inflāciju, ziņo “Postimees”, atsaucoties uz starptautiskās reitingu aģentūras “Fitch Ratings” ekspertiem.

Ekspertu jaunākajā atzinumā teikts, ka inflācijas pastiprināšanās Baltijas valstīs ir saistāma ar strauju naftas un gāzes cenu pieaugumu. Tā dēļ samazināsies privātais patēriņš un samazināsies ekonomiskās izaugsmes perspektīvas.

Pēc “Eurostat” datiem, gada inflācija Lietuvā sasniedza 14%, Igaunijā 11,6%, bet Latvijā 8,5%.

Pēc analītiķu teiktā, Lietuva ir īpaši atvērta starptautiskajām elektroenerģijas cenu svārstībām, jo Lietuva importē trīs ceturtdaļas no sev nepieciešamās enerģijas. Igaunija importē 11% enerģijas, un valstij ir savs slānekļa enerģijas sektors. Starp visām trim Baltijas valstīm, Igaunija vismazāk ir atkarīga no energoresursu importa.

Turklāt Krievija visus šos gadus ir bijis ļoti svarīgs dabasgāzes piegādātājs – Lietuva importēja 42% gāzes apjoma no Krievijas, Igaunija – 46%, bet Latvija – visus 100%.

Tāpat karš samazinājis piegāžu drošību Baltkrievijā ražotajai šķeldai un granulām. Tāpat Baltkrievija ir bijusi lielākais biomasas eksportētājs uz Baltijas valstīm. Turklāt pieprasījums pēc biodegvielas Baltijas valstīs ir pieaudzis, jo liela daļa apkures sistēmas darbojas nevis ar gāzi, bet ar biomasu.

“Fitch Ratings” atskaitē teikts, ka tirdzniecības šoku ierobežo eksports no Baltijas valstīm uz Krieviju, kā apjomi pēc 2014. gada ir būtiski samazinājušies. Lai arī algu pieaugums Baltijas valstīs joprojām ir stabils, tas tikai daļēji kompensē pārtikas produktu un energoresursu augsto cenu ietekmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu