Jūras ērgļu ligzdā Durbē sveša mātīte apēdusi abas olas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mazais ērglis. Ilustratīvs attēls.
Mazais ērglis. Ilustratīvs attēls. Foto: DAP

Durbē esošajā Jūras ērgļu ligzdā, kuras norises Latvijas Dabas fonds (LDF) translē videotiešraidē, trešdienas vakarā sveša mātīte apēdusi abas olas, ko perēt bija sākusi Milda un Voldis.

LDF tiešraides kameru projekta vadītājs Jānis Ķuze "dabasdati.lv" forumā atzina, ka šodien skatītāji bija liecinieki ļoti interesantam notikumu pavērsienam - vismaz viņam citi šādi gadījumi nav zināmi. Ķuze skaidro, ka lomu nospēlēja tas, ka tēviņš, proti, Voldis ir jauns un nepieredzējis, tā saite ar teritoriju un šo partneri vēl nav tik izteikta.

Mātīte turpina perēt inerces dēļ, tomēr nevar izslēgt, ka šajā ligzdā tiks izdēta vēl kāda ola. Tas būs redzams tuvākās aptuveni nedēļas vai divu laikā.

Putnu, kas izēda olas, Ķuze gredzenojis 2016.gada 25.maijā Jaunpils apkārtnē. Tā ir jauna mātīte, kas sasniegusi ligzdošanas vecumu un meklē ligzdošanas teritoriju, skaidro Ķuze. Viņš pieļauj, ka svešo putnu vēl redzēs ligzdas tuvumā un konflikti turpināsies.

Kā vēstīts, pirmo olu Milda izdēja 15.martā, kas, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, bija pāris dienas vēlāk. Otro olu jūras ērgļu mātīte izdēja 18.martā.

Kopš 2017.gada marta šajā ligzdā uzturējās jūras ērgļu pāris, kam ligzdas vērotāji devuši vārdus Milda un Raimis. Tiešraidē no jūras ērgļu ligzdas pagājusī sezona sākās ar skatītājus satraucošiem notikumiem - pazuda jūras ērgļu tēviņš Raimis. LDF tiešraides kameru projekta vadītājs Ķuze iepriekš prognozēja, ka mātīte Milda, kura perēja trīs olas, viena nevarēšot nodrošināt inkubāciju, līdz ar to sekmīga ligzdošana šajā ligzdā bija maz ticama. Neskatoties uz to, divi putnēni izšķīlās, taču pārtikas trūkuma dēļ gāja bojā.

Kopš 2021.gada aprīļa beigām ligzdā ar Mildu kopā uzturējās tēviņš, kuram skatītāji deva vārdu K kungs. Šā gada 18.februārī K kungs kamerā bija redzams pēdējo reizi.

2022.gada 20.februārī ligzdā parādījās tēviņš, kuram tika dots pagaidu vārds S kungs.Pagājušajā nedēļā Ķuze S kungam deva vārdu Voldis par godu karā ierautās Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim.

Durbes ligzda tiek vērota tiešraidē jau kopš 2015.gada. Ligzdā notiekošo iespējams komentēt "Dabasdati.lv" forumā latviešu valodā un "Looduskalender.ee" forumā angļu valodā.

Kā vēstīts, jūras ērgļu mītne Kurzemē, Durbes novadā ir pati populārākā LDF tiešraide. Tā atrodas vecas egles galotnē apmēram deviņstāvu mājas augstumā. Šī ligzda ir tiešraižu veterāne - vērojama jau kopš 2015.gada. Jūras ērglim Durbertai, kas izšķīlās 2015.gadā, pat veltīta Imanta Bunkša sarakstīta grāmata "Brīnumola".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu