Faktomāts ⟩ Vai Krievija draudēja atstāt amerikāņu astronautu kosmosā?

Rolands Virks
, TVNET Planēta | KLIK Apkārt pasaulei redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Marta sākumā, krievu okupantu tankiem dangājot ukraiņu zemi, bet pār Krieviju līstot sankciju lietum, vairākos pasaules medijos parādījās ziņa, ka Krievijas kosmiskās korporācijas “Roskosmos” šefs Dmitrijs Rogozins piedraudējis Starptautiskajā kosmosa stacijā atstāt amerikāņu astronautu Marku Vande Hei, kuram bija drīz plānots kopā ar krievu kosmosa kuģi nolaisties atpakaļ uz Zemes. TVNET faktu pārbaudes projekts "Faktomāts" pēta, vai tā tiešām ir taisnība.

Kas gan varētu būt baisāk, kā palikt vienam pašam kosmosā bez iespējas tikt atpakaļ uz Zemes pie savas ģimenes, draugiem, kokiem, zāles un gravitācijas. Lai arī tur plosās karš un pandēmija, tās tomēr ir mājas, kurās atgriezties pēc garajām darba stundām. Astronautam Markam Vandem Hei šis smagā darba laiks ir bijis īpaši garš – 523 dienas, kas ir jaunais rekords.

Gara acīm redzu, kā krievu astronauti ar nūju un kāju palīdzību grūž projām amerikāni Marku, kurš, izmisumā kliegdams, bezsvara stāvoklī bezpalīdzīgi spirinādamies, cenšas iekļūt nolaižamajā kapsulā “Sojuz”. Krievi veiksmīgi atvaira pēdējo amerikāņa izmisīgo uzbrukumu un aizcērt tā priekšā kapsulas durvis. Marks, šausmu pārņemts, vēro, kā kapsula atdalās no kosmiskās stacijas un aizlido prom – uz Zemi. Krievu astronauti vēl pamanās pa kapsulas lodziņu, gardi smejoties, Markam parādīt pirkstu. Marks kosmiskajā stacijā nu ir viens pats – kāds liktenis viņu gaida? Baiss.

Pilnīgas pasakas, protams. Pirmkārt – Starptautiskajā kosmosa stacijā ir vēl citi astronauti, tāpēc palikt vienam milzīgajā kosmosa laboratorijā nav iespējams. Otrkārt un galvenokārt – neviens astronauts nepiekristu absurdai pavēlei atstāt kosmiskajā stacijā savu biedru. Pat šajos nemierīgajos laikos.

Dabiski, ka pret Krieviju vērsto sankciju vidū ir arī atteikšanās sadarboties dažādos kosmosa projektos. Lūk, piemēram, EKA padome nupat paziņoja, ka traģēdijas dēļ, ko Krievijas okupanti izraisījuši Ukrainā, aģentūra vairs nevēlas sadarboties ar “Roscosmos”, tāpēc 2022. gadā plānotā Marsa pašgājēja misija “ExoMars” tiek iesaldēta. Arī NASA iesaldējusi vairākus projektus, kurus tuvākajos dažos gados bija plānots īstenot kopā ar “Roscosmos”.

Skaidrs, ka tas viss noveda pie bažām par Starptautiskās Kosmosa stacijas iemītniekiem. Zināms, ka SKS ir 15 partnervalstu projekts, tomēr Krievijas un ASV “kosmiskajās attiecībās” Starptautiskā Kosmosa stacija ir kā dimants saderināšanās gredzenā. Marta pirmajā pusē gan izskanēja baumas, ka Krievija draudējusi kosmosa stacijā atstāt amerikāņu astronautu Marku Vande Hei, kuram “Sojuz” kapsulā 30. martā plānots atgriezties uz Zemes.

Šo “ziņu” avots, šķiet, ir video, kuru februāra beigās publicēja Kremļa propagandas kanāls “RIA Novosti”. “Roscosmos TV” uzfilmētajā neiedomājami bērnišķīgajā video redzami astronauti, kas apskaujas savā starpā un atvadās. Viņu vidū ir arī Marks Vande Hei. Pēc tam, ardievu piesātināta skaņdarba pavadībā, Krievijas modulis atdalās no pārējās kosmiskās stacijas un aizlido prom.

Tiesa, “Roscosmos” tūliņ paziņoja, ka tas jau bijis tikai joks. Nu, kā lai saka, Krievijai ir vareni smalka humora izjūta. Šāda veida “joki” šajā īpaši saspringtajā laikā tikai parāda, cik ciniska ir Krievija. Lai nu kā, bet Markam Vande Hei nav jāuztraucas, ka viņš tiks atstāts kosmosā. Gluži otrādi, šodien viņš nolaižas atpakaļ uz Zemes.

Turklāt nav iespējas, ka Marks varētu palikt iesprostots viens kosmosa stacijā. Tur darbojas vēl vairāki amerikāņu un citu valstu astronauti, kā arī NASA ir pašai savas metodes, kā vajadzības gadījumā uz Zemes varētu nogādāt savus. astronautus. Piemēram, “SpaceX” kosmosa kuģi.

Bet, jā, “Roscosmos” šeit izpildījās vareni. Rogozins noteikti smējās kā kutināts, kad pamanīja, ka daži ārvalstu mediji par video un citiem izgājieniem sacēluši tādu trauksmi.

Lai vai kā, gaidīsim mājās Marku un citus astronautus un, ja nepieciešams, piestrādāsim pie savas humora izjūtas, lai nesanāk līdzīgi kā Krievijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu