Darbs pie Lemberga LU goda biedra nosaukuma anulēšanas nav noslēdzies

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Darbs pie bijušā Ventspils mēra, pašreizējā Ventspils domes deputāta Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") Latvijas Universitātes (LU) goda biedra nosaukuma anulēšanas nav noslēdzies, skaidro LU Senāta priekšsēdētāja vietniece Dace Balode.

Viņa vēsta, ka šobrīd jautājums par goda biedra nosaukuma anulēšanu tiek gatavots izskatīšanai Akadēmiskajā komisijā. Komisija ir atbildīga sagatavot jautājumus virzīšanai uz Senātu par goda biedra nosaukumu piešķiršanu un šajā gadījumā anulēšanu.

Komisija balsojot izlems par jautājuma virzīšanu uz Senātu un, ja jautājums tiks virzīts, tad sekojoši 25.aprīlī jautājumu skatīs vēlreiz.

Akadēmiskās komisijas sēde norisināsies 6.aprīlī.

Iepriekš ziņots, ka LU Senātā izvērtusies diskusija, vai koruptīvos noziegumos apsūdzētajam Lembergam jāanulē LU goda biedra nosaukums.

Tā kā attiecīgais lēmumprojekts Senātā nebija atbalstīts, Senāta priekšsēdētājs Kristaps Jaudzems lūdzis atcelt viņu no priekšsēdētāja amata.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) aicinājusi anulēt Lembergam LU goda biedra nosaukumu, savukārt Lembergs uzskata, ka šī viņas iniciatīva saistīta ar priekšvēlēšanu laiku.

Lembergs atsaucas uz Eiropas Cilvēktiesību konvekcijas 6.pantu, kas nosaka, ka ikviens, kas tiek apsūdzēts noziedzīgā nodarījumā, tiek uzskatīts par nevainīgu, kamēr viņa vaina nav pierādīta saskaņā ar likumu. Lembergam notiesājošu tiesas spriedumu ir paziņojusi pirmās instances tiesa, bet viņš to ir pārsūdzējis.

Lembergu pirmās instances tiesā 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja.

Lembergu atzina par vainīgu kukuļņemšanā, dokumentu viltošanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, dienesta viltojumā, neatļautā dalībā mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanā deklarācijas. Savukārt attaisnots viņš tika dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā.

Pēc cietumā pavadīta aptuveni gada 2022.gada 25.februārī Lembergs tika atbrīvots no apcietinājuma pret 100 000 eiro drošības naudu.

Lemberga krimināllietu Rīgas apgabaltiesa apelācijas kārtībā turpinās izskatīt 5.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu