Ukrainas IKP pirmajā ceturksnī Krievijas uzsāktā dēļ samazinājies par 16%

LETA/INTERFAX-UKRAINE
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas iekšzemes kopprodukts (IKP) pirmajā ceturksnī Krievijas uzsāktā dēļ samazinājies par 16%, salīdzinot ar analoģisku laika posmu pērn, aplēsusi Ukrainas Ekonomikas ministrija.

"Krievijas agresija pret Ukrainu ir pilnībā izmainījusi mūsu ekonomiku. Mūsu IKP samazināšanās prognozes pirmajam ceturksnim sasniedz 16%, bet kritums visā gadā var sasniegt 40%," pavēstīja ekonomikas ministra vietnieks Deniss Kudins.

Pēc viņa teiktā, visvairāk cietušas nozares, kur nav iespējams attālinātais darbs - aviopārvadājumi, jūras pārvadājumi, pakalpojumu sfēras, kur notiek darbs tieši ar patērētājiem.

Vienlaikus viņš norādīja, ka pēdējās desmit dienās ekonomika kopumā sākusi atdzīvoties, drošajos reģionos bizness atgriežas pie darba, bet lauksaimnieki sākuši sējas darbus.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) ceturtdien prognozēja, ka Krievijas un Ukrainas ekonomikas šogad samazināsies attiecīgi par 10% un 20%, jo Maskavas īstenotais uzbrukums Ukrainai izraisīs pēdējos 50 gados smagāko piegāžu satricinājumu.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā 24.februārī ERAB prognozes liecināja, ka Ukrainas IKP šogad pieaugs par 3,5%, bet Krievijas IKP palielināsies par 3%.

ERAB norāda, ka tā ir pirmā starptautiskā finanšu institūcija, kas atjauninājusi savas prognozes kopš karadarbības sākšanās Ukrainā.

Jaunākās prognozes balstītas uz pieņēmumu, ka tuvākajos mēnešos tiks panākts pamiers, bet neilgi pēc tam sāksies Ukrainas atjaunošanas darbi, skaidro banka. Šādā scenārijā Ukrainas ekonomika nākamgad varētu pieaugt par 23%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu