Faktomāts ⟩ Karš bez iemesliem. Krievijas melīgie attaisnojumi iebrukumam Ukrainā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas karš Ukrainā norisinās galīgi ne pēc Krievijas sākotnējā plāna, kas paredzēja ieņemt Kijivu dažu dienu laikā. Tāpēc Krievijas propagandai nākas aktīvi izdomāt arvien jaunus attaisnojumus šis militārās avantūras sākšanai. 

TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts” aplūko dažus izplatītākos Krievijas attaisnojumus kara sākšanai.

Donbasa “republiku” iedzīvotāju aizsardzība

Krievijas diktators Vladimirs Putins, virkne Krievijas amatpersonu un propagandistu kā vienu no galvenajiem iemesliem kara jeb “īpašās militārās operācijas” sākšanai Ukrainā nepagurstoši minēja krievvalodīgo Donbasa iedzīvotāju aizsardzību. Kremlis neskaitāmas reizes apgalvojis, ka Ukrainas valdība apspiežot un terorizējot krievvalodīgos Donbasa iedzīvotājus, to dēvējot pat par genocīdu.

Krievijas apgalvojumi par Austrumukrainā it kā notiekošo krievvalodīgo genocīdu tikuši noraidīti kā melīgi jau vairākkārt.

Trešajā dienā pēc Krievijas iebrukuma Ukraina vērsās ar prasību Hāgā bāzētajā ANO Starptautiskajā tiesā, apsūdzot Krieviju termina “genocīds” sagrozīšanā, ar mērķi rast attaisnojumu savai agresijai pret Ukrainu.

Kritiku neiztur arī Krievijas apgalvojumi, ka cilvēkus Austrumukrainā slepkavo tikai Ukraina, jo pēdējo astoņu gadu laikā civiliedzīvotāji militāras aktivitātes rezultātā gājuši bojā ne tikai pašpasludinātājas republikās, bet arī Doneckas un Luhansakas apgabalu zonās, kas atrodas Kijivas kontrolē.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā regulāri tiek saņemtas ziņas par upuriem civiliedzīvotāju vidū un arī par krievu karaspēka pastrādātajām zvērībām pret civiliedzīvotājiem. Vai tā tiešām izskatās Donbasa iedzīvotāju aizstāvība un cīņa ar “genocīdu”?

Preventīvs uzbrukums

Vēl viena Krievijas teorija pauž, ka uzbrukt Ukrainai esot vajadzējis, lai nepieļautu, ka Ukraina uzbrūk pirmā.

Šo teoriju iebrukuma pirmajās dienās aktīvi izplatīja augstas Krievijas amatpersonas, Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, Donbasa “republiku” vadoņi un, protams, propagandisti.

Apkopojot visus virzienus, kuros Ukraina taisījās uzbrukt, sanāk, ka Ukraina vienlaicīgi plānoja uzbrukt Krimai, Donbasam un Baltkrievijai, to darot brīdī, kad šajās vietās sapulcēti kopumā 200 000 Krievijas karavīru.

Ja tā būtu patiesība, tad neapdomīgāku un pašnāvnieciskāku Ukrainas armijas operāciju grūti iztēloties. Krievijas izteikumi par “preventīvu” uzbrukumu Ukrainai, lai novērstu karu, ir klaja ņirgāšanās par veselo saprātu.

Kodoldraudi

Neilgi pirms iebrukuma Ukrainā 24.februārī, Krievija pēkšņi sāka ļoti satraukties par potenciālu Ukrainas vēlmi iegūt kodolieročus.

Krievijas amatpersonas un propagandisti sāka regulāri atkārt jaunu mantru – Ukraina plānojot izstrādāt kodolieročus, tāpēc to nepieciešams laicīgi apturēt.

Šāds Krievijas attaisnojums kara sākšanai nav pilnīgi no “gaisa pagrābts”, jo Ukrainas rīcībā joprojām padomju ēras kodolieroču izstrādes tehnoloģijas.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Minhenes drošības konferencē izteicās, ka Ukraina varētu apsvērt izstāšanos no Budapeštas memoranda, saskaņā ar kuru Ukraina atteicās no kodolieročiem. Tomēr Zelenskis šādi vēlējās uzsvērt, ka memorands zaudējis jēgu, jo netiek ievērotas tajā ietvertās garantijas Ukrainas teritoriālajai neaizskaramībai. Zelenskis savā runā neko nerunāja par Ukrainas vēlmi iegūt kodolieročus.

Tāpat līdz šim nav bijis jebkādu pierādījumu, ka Ukraina būtu spērusi jebkādus praktiskus soļus pretī kodolieroču iegūšanai.

Bažas par Ukrainas centieniem iegūt kodolieročus iepriekš nekad nebija padusi neviena pasaules valsts, tostarp Krievija, nedz arī Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Šajā kontekstā Krievijas pēkšņās bažas par Ukrainas radītajiem kodoldraudiem izskatās vairāk nekā dīvainas.

Bioloģiskie ieroči

Nekādu reālu pierādījumu nav arī Krievijas apgalvojumiem, ka Ukrainai ir plaša bioloģisko ieroču programma. Neskatoties uz to, Krievija turpina izplatīt dažādus melus par šo tēmu. Dažas no Krievijas izplatītajām teorijām ir klaji absurdas, piemēram, Ukraina esot izstrādājusi tādus bioloģiskos ieročus, kas nogalinot tikai konkrētas etniskās grupas, šajā gadījumā - krievus.

Šādas teorijas nosodīja pat pašas Krievijas zinātnieku kopiena. Francijas, Krievijas, Baltkrievijas un Zviedrijas zinātnieku grupa publiskoja atklātu vēstuli, kurā Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumi par Ukrainas bioloģisko ieroču laboratorijām nodēvēti par pilnīgi nepamatotiem un nezinātniskiem murgiem.

Kāpēc karš?

Skaidru atbildi uz šo jautājumu gan jau zina vien Vladimirs Putins. Kremlis un kremļa propagandisti no visa spēka cenšas pārliecināt, ka Ukraina astoņus gadus slepkavojusi krievvalodīgos, izstrādājusi kodolieročus un bioloģiskos ieročus un plānojusi uzbrukt teju visiem pēc kārtas.

Kurai tieši auditorijai domātas visas šīs versijas, nav līdz galam skaidrs, visticamāk, Krievijas sabiedrībai. Tomēr ir diezgan nepārprotami, ka uzbrūkot Ukrainai, Kremlim ir vienkāršāk novērst sabiedrības uzmanību no plaši izplatītās korupcijas, kā arī Putina režīma neveiksmēm sociālajā un ekonomiskajā politikā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu