Igaunija šogad atteiksies no Krievijas dabasgāzes importa

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Igaunijas valdība panākusi principiālu vienošanos par to, ka valsts līdz gada beigām atteiksies no Krievijas dabasgāzes importa.

Lai izpildītu šo lēmumu, valsts ziemeļrietumu ostas pilsētā Paldiskos tiks izveidotas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) izkraušanas iespējas un tiks iepirktas nacionālās gāzes rezerves vienas teravatstundas apmērā, informēja valdības preses dienestā.

"Mums pēc iespējas ātrāk ir jāizbeidz gāzes iepirkšana no [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina režīma, jo tas šo naudu izmanto kara pret Ukrainu finansēšanai," paskaidroja Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa.

"Mēs esam nolēmuši palielināt nacionālās gāzes rezerves un izveidot iespējas Paldiskos saņemt LNG, lai rudenī ekspluatācijā nodotu peldošu LNG termināli. Tā nav tikai iespēja Igaunijai, bet plašākam mūsu reģionam tikt galā nākamajā ziemā, neesot atkarīgiem no Krievijas gāzes," viņa klāstīja.

Igaunijas premjerministre piebilda, ka valdības mērķis nacionālo rezervju veidošanā ir priekšroku dot no LNG iegūtai gāzei, uzsverot, ka šobrīd arī gāzes pārdevējiem "savs morāles kompass ir jānoliek pareizā virzienā".

Arī Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss uzsvēra lēmuma simbolisko nozīmi, sakot, ka kopā ar Somiju izveidotais peldošais terminālis abas valstis ar gāzi varēs nodrošināt jau nākamajā apkures sezonā.

Viņš paskaidroja, ka Igaunija ir ilgstoši attīstījusi LNG termināļa izbūvi Paldiskos, tādēļ ir gatava to pabeigt jau līdz rudenim, tomēr tas būs pagaidu risinājums, lai ātri nodrošinātu gāzes piegādes, bet pēc tam līdz nomas termiņa beigām terminālis atradīsies Somijā.

Lai projektu varētu īstenot, Igaunijas valdība atbalstīja ekonomikas un infrastruktūras ministra ierosinājumi caur valsts pārvades sistēmu operatoru "Elering" iesaistīties jaunveidotā kompānijā, kura organizēs peldošā LNG termināļa nomu

Lai mazinātu riskus Igaunijas lēmumam atteikties no Krievijas gāzes, valdība nolēma caur Igaunijas Rezervju aģentūru iegādāties dabasgāzes rezerves vienas teravatstundas apmērā, kas ir ap 20% mo valsts gada gāzes patēriņa.

Gāzes rezerves visiem tirgus dalībniekiem varētu pārdot, ja būtu piegāžu traucējumi. Šīs rezerves plānots glabāt Inčukalna gāzes krātuvē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu