2025.gadā plānots pilnībā desinhronizēt Baltijas elektrotīklu no Krievijas un Baltkrievijas un sihnronizēties ar pārējo Eiropu. No atsevišķas Baltijas enerģijas saliņas arvien vairāk tiekam integrēti kopējos Eiropas tīklos. Ko šāds solis nozīmē elektrības cenām Latvijā un Baltijā un kā tas ietekmēs kopējo enerģijas drošību reģionā? 

Līdz pat šā gada februārim arī Ukraina bija pieslēgta kopējam Krievijas elektroenerģijas tīklam. 24.februārī Ukraina atslēdzās no šī tīkla. Sākotnēji šis solis bija paredzēts kā 72 stundu izmēģinājums - nepieciešams, lai varētu sinhronizēties ar Eiropas kopējo tīklu. Sinhronizāciju bija plānots pabeigt 2023.gadā, taču pāris stundas pēc izmēģinājuma sākuma Krievija sāka uzbrukumu Ukrainai. Dažu nedēļu laikā, paveicot darbus, kurus bija plānots pildīt gada garumā, Ukrainai izdevās droši sinhronizēties ar Eiropas kopējo elektrotīklu.

"Krievijas iebrukums Ukrainā licis visām Eiropas Savienības valstīm, tai skaitā Latvijai, pievērst pastiprinātu uzmanību ne tikai aizsardzības jomai, bet arī enerģētiskajai drošībai," atklāj EM sabiedrisko attiecību nodaļas un stratēģiskās komunikācijas eksperte Elita Rubesa-Voravko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X