Vai skolotāji no Ukrainas Latvijā var strādāt bez Covid-19 sertifikāta?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook popularitāti gūst kāds 7.aprīlī ievietots video, kurā stāstīts, ka nevakcinēto un tāpēc atlaisto Latvijas skolotāju vietā šobrīd tiekot ņemti Ukrainas skolotāji bez Covid-19 sertifikāta. Tā nav taisnība, arī Ukrainas skolotājiem Latvijā ir nepieciešams sertifikāts.

“Lūdzu, nelieciet man tagad pirmām kārtām rūpēties, teiksim, par ukraiņiem, kuriem tagad piedāvā, starp citu, vakances, pedagogu vakances, bez sertifikāta līdz 31.,” tā raidījumā izsakās viese, kura sevi dēvē par augsti kvalificētu skolotāju. Viņa pauž:

“Mūs atlaiž, jo nav sertifikāts, viņus pieņem bez sertifikāta.”

Sievietei piebalso raidījuma vadītājs:

“Es nevaru saprast, kā var būt tā, ka ministrija ielūdz darbā ukraiņu speciālistus, viņiem neprasot to manipulāciju darīt ar sevi, un nelaiž darbā cilvēkus, kuri ir vispār visu mūžu strādājuši.”

Nav taisnība, ka Ukrainas bēgļus Latvijā pieņem darbā par skolotājiem bez derīga Covid-19 sertifikāta. To Re:Check apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Pēc IZM sniegtās informācijas šobrīd Latvijas skolās strādā 25 pedagogi un 15 pedagogu palīgi – Ukrainas bēgļi.

Valdība 22.martā lēma, ka no 1.aprīļa lielākā daļa Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumu tiek atcelta, taču prasība pēc vakcinācijas sertifikāta paliek vairākās riska vidēs, tostarp izglītības jomā strādājošajiem.

Turklāt tāpat kā Latvijā, arī Ukrainā skolotājiem bija nepieciešams vakcinēties, lai viņi varētu turpināt strādāt (šeit): ja skolotājam vakcīna nav kontrindicēta un viņš nav vakcinējies, viņš var tikt atstādināts no darba (šeit). Šādu lēmumu Ukraina pieņēma 2021. gada oktobrī. Tāpat vakcinēšanās tika prasīta cilvēkiem, kas strādā valsts un pašvaldību iestādēs. Pērn novembrī Ukrainas mediji ziņoja, ka tur no darba atstādināti 3 400 skolotāji, kuri atteicās potēties pret Covid-19. Tobrīd nevienu vakcīnas devu nebija saņēmuši 5,7% Ukrainas skolotāju.

Raidījuma viese izplata arī vairākus sen atspēkotos mītus par Covid-19 vakcināciju. Piemēram, viņa saka:

“Es zināju, ka es nevakcinēšos, jo es negribu būt eksperiments. Es negribu ievadīt savā ķermenī eksperimentālu injekciju.”

Vakcīnu pretinieki savos ziņojumos jau kopš pandēmijas sākuma aktīvi izmanto argumentu, ka Covid-19 vakcīnas esot eksperimentālas, taču šim apgalvojumam nav nekāda zinātniskā pamata un to Re:Check jau vairākkārt atspēkojis (piemēram, šeit un šeit).

“Kāpēc visās pasaules valstīs var pierādīt, ka ir nāves no eksperimentālās injekcijas un blaknes ļoti smagas, kāpēc Latvijā ne?”

Latvijas Zāļu valsts aģentūra (ZVA) regulāri apkopo ziņojumus par blaknēm pēc Covid-19 vakcinācijas. Līdz 31.martam ieskaitot saņemti saņemti 3416 ziņojumi, no kuriem 773 ir atzīti par būtiskiem. ZVA izvērtēja 30 ziņojumus par letāliem gadījumiem, no kuriem viens ir ticami saistīts ar vakcīnu. Kopumā Latvijā līdz 5. aprīlim pilnībā vakcinējušies ir 1,3 miljoni jeb 68,5% iedzīvotāju.

“Man skolotājs lūdza nodot ziņu, es nolasīšu. (..) Ir skolotāji, kuri nekādā ziņā nedrīkstēja vakcinēties, jo ir pārciests vēzis, kas vakcinācijas gadījumā var atgriezties. Turklāt vēl agresīvākā veidā, un to visi pasaules ārsti apstiprina.”

ASV Nacionālais vēža institūts norāda, ka vēža slimniekiem un citiem cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu ir jāvakcinējas pret Covid-19 augsta smagu Covid-19 izraisītu komplikāciju riska dēļ. Nav datu, kas liecinātu, ka Covid-19 vakcīnas izraisa vēzi, izraisa recidīvu vai slimības progresēšanu (šeit).

Infektologs Uga Dumpis iepriekš norādīja Re:Check, ka onkoloģiskiem pacientiem noteikti jāvakcinējās, jo viņiem ir lielāka varbūtība nonākt slimnīcā un tur inficēties. Protams, onkoloģiskajam pacientam ir jāizvērtē viņa veselības stāvoklis pirms vakcinācijas, toreiz skaidroja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārste Dana Isarova. “Kad pacients ir smagā stāvoklī, piemēram, tikko pēc ķīmijterapijas, vai viņam leikocītu līmenis asinīs ir ļoti zems – protams, tajā brīdī mēs viņam nemetīsimies virsū ar vakcināciju, mēs nogaidīsim,” norāda ārste. Viņa skaidro, ka dažos gadījumos ārstējošais ārsts var nogaidīt ar vakcināciju, tomēr nav tā, ka onkoloģiskā saslimšana vai kāda cita diagnoze būtu iemesls pacientu nevakcinēt vispār.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu