FM: Vairākām ministrijām un valsts iestādēm ir jāturpina attīstīt iepirkumu centralizāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairākām ministrijām un valsts iestādēm ir jāturpina attīstīt iepirkumu centralizāciju, otrdien nolēma valdība pēc Finanšu ministrijas (FM) sagatavotā informatīvā ziņojuma par publisko iepirkumu centralizāciju uzklausīšanas.

FM informatīvais ziņojums paredz neveidot jaunas institūcijas un izmantot iestāžu jau uzkrāto institucionālo kompetenci specifisku iepirkumu priekšmetu jomā, centralizējot ministriju un to padotībā esošo iestāžu iepirkumus tādās preču un pakalpojumu grupās kā degviela, mācību procesam nepieciešamie laboratorijas materiāli, reaģenti un ķimikālijas, elektroenerģija, autotransporta līdzekļu iegāde un transporta pakalpojumi.

Vienlaikus paredzēts pārskatīt un aktualizēt elektronisko iepirkumu sistēmā pieejamos preču un pakalpojumu katalogus, tai skaitā izvērtējot telekomunikāciju ierīču un pakalpojumu centralizētu iepirkumu.

Risinājums publisko iepirkumu centralizācijai izstrādāts, ņemot vērā jau esošās iniciatīvas un pilotprojektus publisko iepirkumu centralizācijā, kā arī ievērojot Iepirkumu uzraudzības biroja veiktajā pētījumā par šī jautājuma pieredzes analīzi Latvijā un ārvalstīs izdarītos secinājumus.

Tostarp saskaņā ar valdības rīkojumu Valsts reģionālās attīstības aģentūrai būs jāaktualizē elektronisko iepirkumu sistēmā pieejamais preču un pakalpojumu katalogs un sadarbībā ar Iepirkumu uzraudzības biroju (IUB) jāizstrādā grozījumi regulējumā, kas nosaka obligāti centralizēti iepērkamās preču un pakalpojumu grupas. Kopīgi ar Satiksmes ministriju būs jāizvērtē arī telekomunikāciju ierīču un pakalpojumu centralizētu iepirkumu.

Līdz 2022.gada 31.decembrim Aizsardzības ministrijai uzdots nodrošināt centralizēta degvielas iepirkuma pabeigšanu, bet Izglītības un zinātnes ministrijai, Veselības ministrijai, Zemkopības ministrijai, augstskolām un zinātniskajiem institūtiem uzdots nodrošināt centralizēta laboratorijas materiālu, reaģentu un ķimikāliju iepirkuma pabeigšanu.

Valsts kancelejai uzdots sākt centralizētu autotransporta līdzekļu iegādes un transporta pakalpojumu iepirkumu organizēšanu, izņemot speciālo autotransporta līdzekļu iepirkumu, lai nodrošinātu ministriju un to padotības iestāžu vajadzības no 2023.gada.

Ekonomikas ministrijai uzdots sākt centralizētu elektroenerģijas iepirkumu organizēšanu ministriju un to padotības iestāžu vajadzībām no 2023.gada, kā arī izvērtēt iespēju veikt centralizētu dabasgāzes iepirkumu organizēšanu ministriju un to padotības iestāžu vajadzībām. Par izvērtējuma rezultātiem būs jāinformē FM.

Tāpat valdība uzdeva ministrijām informēt citas ministrijas par iespējām pievienoties citiem iepirkumiem ar vispārīgām vienošanām vai kopīgiem iepirkumiem, ko plānots izsludināt 2022.gadā vai 2023.gadā. Ministrijām un to padotības iestādēm uzdots, kur vien iespējams, izmantot iespēju pievienoties iepirkumiem ar vispārīgām vienošanām vai kopīgiem iepirkumiem.

Savukārt IUB sadarbībā ar ministrijām un Valsts reģionālās attīstības aģentūru, pēc centralizēto iepirkumu izmēģinājuma projektu pabeigšanas, veiks rezultātu apkopojumu un iesniegs diskusijai Valsts sekretāru sanāksmē.

Tāpat valdība nolēma aicināt pašvaldības izvērtēt iespēju plānot un organizēt centralizētus iepirkumus pašvaldību iestāžu vajadzībām vismaz tādās preču un pakalpojumu grupās kā autotransporta līdzekļu iegāde un transporta pakalpojumi, elektroenerģija, degviela, dabasgāze, pasta un kurjeru pakalpojumi, izņemot gadījumus, kad iepirkumam nav pārrobežu interese vai minēto preci vai pakalpojumu var nodrošināt vietējie ražotāji, vai ja centralizēti veikts iepirkums nav uzskatāms par efektīvu attiecīgajā gadījumā.

FM informatīvajā ziņojumā teikts, ka Latvija jau kopš 2004.gada ir veikusi pasākumus iepirkumu centralizācijas jomā, kā arī demonstrējusi sasniegumus, kas ir pietiekami, lai ar tiem rēķinātos nākotnes centralizācijas risinājumu attīstīšanā, jo pastāv jau izveidotas un tālāk attīstāmas struktūras un iniciatīvas. 2011.gadā ir izstrādātas centralizētu iepirkumu vadlīnijas, kas tiek regulāri aktualizētas.

Kā viena no centralizēto iepirkumu problēmām ir saistīta ar zināšanu trūkumu visos iepirkumu priekšmetos, jo tas var būt ļoti plašs un ar specifiskām prasībām, secināts informatīvajā ziņojumā.

Tāpat tajā secināts, ka pilnīgi visas individuālās iestāžu vajadzības nevar tikt realizētas centralizētā iepirkumā un kompromisu var panākt tikai, vienādojot iepirkuma priekšmetu, tādējādi iegūstot robustu iepirkuma priekšmetu, kas atbilst visiem pasūtītājiem, taču, iespējams, pilnībā neapmierina atsevišķas iestādes vajadzības.

Vērtējot iespējamos Latvijas iepirkumu centralizācijas tālākos virzienus, FM ziņojumā norādīta nepieciešamība pēc esošās centralizācijas pieejas attīstības, kas paredz neveidot jaunas institūcijas, bet ļaut iestādēm specializēties kāda specifiska iepirkuma priekšmeta iepirkšanas jomā, to iepērkot visa centrālās pārvaldes līmeņa iestāžu vajadzībām.

FM informatīvajā ziņojumā teikts, ka sākotnēji būtu izvērtējams centralizēti vai kopīgi iegādāties tādas preču un pakalpojumu grupas kā elektroenerģija, degviela, dabasgāze, telekomunikāciju produkti (tīkli, mobilie tālruņi, fiksētie tālruņi, telefona centrāles), autotransporta līdzekļi un ar to saistītie pakalpojumi, pasta un kurjeru pakalpojumi, kā arī medicīniskās ierīces, ārstniecības vielas un personiskās higiēnas preces.

Vienlaikus tikai specifiskos gadījumos, ja ir apstākļi, kas padara kopīgu iepirkumu par neefektīvu preces un pakalpojumus varētu iegādāties decentralizēti, norādīts FM ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu