Vitenbergs: Trīs investori izteikuši piedāvājumus LNG termināļa būvniecībai Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Foto: Zane Bitere/LETA

Pašlaik ir trīs nopietni piedāvājumi sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa būvniecībai Latvijā, otrdien pēc Ministru kabineta sēdes norādīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Vitenbergs gan neatklāja iespējamo investoru nosaukumus un vietas, kur termināli varētu būvēt.

Ministrs pauda, ka pēc tam, kad valdību veidojošā koalīcija pirmdien vienojās par LNG termināļa būvniecību Latvijā, otrdien valdībā šis temats nav ticis apspriests ne sēdes atklātajā, ne slēgtajā daļā.

Vitenbergs pēc sēdes komentēja arī investīciju kompānijas "BaltCap" izplatīto ziņojumu, kurā norādīts, ka "BaltCap" infrastruktūras fonds ir gatavs attīstīt LNG termināli. Ministrs skaidroja, ka šāda veida piedāvājumus vērtē ļoti pozitīvi, un Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji ar kompāniju par šo tematu sazināsies.

"Mēs kā valsts esam ieinteresēti, lai komersants šādu projektu realizētu, attīstītu pēc tirgus principiem un valsts iesaiste būtu maksimāli mazāka. Par katru šādu jaunu projektu un uzņēmējiem, kuri vēlas tos īstenot, - mēs esam tikai ieguvēji, un tā ir papildu konkurence, kas šajos apstākļos par sliktu nenāks," norādīja ministrs.

Tāpat viņš informēja, ka, lai LNG termināļa projektu realizētu pēc iespējas ātrāk, EM būtu gatava nepieciešamības gadījumā, pēc konsultācijām ar izvēlētā projekta attīstītāju, sākt sarunas valdībā arī par iespējām samazināt birokrātiskus šķēršļus, kas traucē realizēt projektu.

Jau ziņots, ka EM turpina sarunas ar Igauniju un Somiju, lai jau šā gada nogalē varētu nodrošināt dabasgāzes piegādes no topošā Paldisku LNG termināļa Igaunijā, kas varētu tikt uzbūvēts jau šogad. Tāpat tiks turpinātas sašķidrinātās gāzes piegādes no Klaipēdas LNG termināļa.

Valdību veidojošās partijas konceptuāli vienojušās arī Latvijā būvēt LNG termināli, iepriekš paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Premjers norādīja, ka EM uzdots strādāt ar potenciālajiem investoriem, lai izvērtētu, kur un kas būvēs šo termināli. Tas esot vidēja termiņa projekts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu