Bordāns: TM valdībā iesniegs priekšlikumu demontēt pieminekli Uzvaras parkā

CopyLinkedIn Draugiem X
Tā dēvētais Uzvaras piemineklis
Tā dēvētais Uzvaras piemineklis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Tieslietu ministrija nākamnedēļ valdībā iesniegs informatīvo ziņojumu, kurā ietverts arī priekšlikums Uzvaras parkā esošo pieminekli demontēt, to tieslietu ministrs Jānis Bordāns paziņoja Latvijas Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?".

Viņš skaidroja – Tieslietu ministrija savā atzinumā norādījusi, ka piemineklis varētu būt demontējams, ja izrādītos, ka Krievijas puse nepienācīgi rūpējas par Latvijas pieminekļiem Sibīrijā.

Otrs iespējamais iemesls, kuru diskusijā nosauca tieslietu ministrs: piemineklis simbolizē valsti, kas šobrīd karo Ukrainā, kur Krievijas karavīri arī pastrādā zvērības pret civiliedzīvotājiem.

Bordāns skaidroja, ka tad, ja viena puse līgumu nav pildījusi, tas nozīmē, ka Latvijas puse, kas uztur vairāk nekā 100 dažādus padomju armijai veltītus monumentus un piemiņas vietas, varētu atteikties arī no Uzvaras parkā esoša pieminekļa uzturēšanas.

Bordāns uzsvēra, ka Uzvaras parkā esošais monuments daudz pieminētajā Latvijas–Krievijas vienošanās dokumentā nav konkrēti nosaukts.

No Bordāna teiktā arī noprotams, ka viens no priekšlikumiem ir pieminekli pārvietot uz citu vietu.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta atzinumā konstatēts - pieminekļa kompleksam Uzvaras parkā pasliktinājies tehniskais stāvoklis, un tas uzskatāms par iedzīvotājiem nedrošu. Ņemot vērā konstatēto, Rīgas pieminekļu aģentūra 11. aprīlī veikusi objekta norobežošanu līdz tālāko lēmumu pieņemšanai.

Objekts norobežots, lai tas neradītu draudus iedzīvotājiem neatbilstoša tehniskā stāvokļa dēļ. Staķis skaidroja, ka pašvaldība šā gada budžetā nav paredzējusi līdzekļus objekta rekonstrukcijai. "Tāpat Saeimas un valdības līmenī pašlaik notiek diskusijas par šī objekta nākotni. Pirms lemjam par jebkādām tālākajām darbībām, vispirms ir nepieciešama skaidrība no likumdevēja un atbildīgajām ministrijām par to, kas notiks ar šo kompleksu. Līdz tam laikam objekts paliks norobežots," sacīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu