Zemnieks Gazas joslā atradis 4500 gadu senu dievietes statuju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Palestīniešu arheologi vēsta, ka Gazas joslā atrasta vismaz 4500 gadu sena kanaāniešu auglības un kara dievietes Anates statuja.

Dievietes statuju atrada kāds zemnieks, uzrokot savu zemi, Gazas joslas dienvidos, rakstīts izdevumā “BBC”.

Kara dievietes statujas atrašana tieši šajā vietā dažiem varētu šķist zīmīga, ņemot vērā, ka pēdējos gados tur norisinājusies virkne konfliktu starp Izraēlu un Gazas kaujiniekiem, kurus vada ekstrēmistu kaujiniecisks grupējums HAMAS. Tiesa, šis atradums gan vairāk atgādina par to, cik Gazas josla reiz bija nozīmīgs tirdzniecības ceļš un sākotnēji – kanaāniešu apmetņu vieta.

22 centimetrus augstajā statujā cirsta dievietes seja, bet uz galvas – čūsku kronis.

“Mēs to atradām nejauši. Tā bija netīra, un mēs to nomazgājām ar ūdeni. Mēs sapratām, ka tā ir vērtīga lieta, tomēr nezinājām, ka tai ir tik liela arheoloģiskā vērtība. Mēs pateicamies Dievam un esam lepni, ka statuja palika mūsu zemē – Palestīnā – kopš kanaāniešu laika,” teica fermeris Nidals Abu Eids, kurš statuju atrada.

Foto: AP/Scanpix

Anate ir viena no zināmākajām kanaāniešu dievietēm. Jaunatklātā statuja tagad ir izstādīta vienā no Gazas nedaudzajiem muzejiem.

Diemžēl ne visi arheoloģiskie atradumi Gazas joslā ir tik ļoti vērtēti un aprūpēti. HAMAS grupējums iepriekš ir apsūdzēts par to, ka iznīcinājis lielu, nocietinātu kanaāniešu pilsētu, lai tur varētu izvietot militārās bāzes.

Savukārt 2013. gadā kāds zvejnieks atrada cilvēka auguma grieķu dieva Apolona bronzas statuju, kas vēlāk noslēpumaini pazuda.

Lai arī šāda veida artefakti varētu piesaistīt tūristu uzmanību, tūrisma industrija Gazas joslā praktiski neeksistē. Izraēla un Ēģipte stingri liedz jebkādu cilvēku plūsmu šajā anklāvā, kur mitinās aptuveni 2,3 miljoni palestīniešu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu