SEB grupas peļņa pirmajā ceturksnī Latvijā sasniegusi 15,8 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

SEB grupa šogad pirmajā ceturksnī Latvijā guvusi peļņu 15,8 miljonu eiro apmērā, kas ir par apmēram 7% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, pavēstīja bankā.

Bankā norāda, ka uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem šogad pirmajā ceturksnī samazināti 0,3 miljonu eiro apmērā.

Tāpat bankā informēja, ka SEB grupas Latvijā ieņēmumi 2022.gada pirmajos trijos mēnešos veidoja 28,2 miljonus eiro, kas ir par 10% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, kamēr grupas izmaksas veidoja 12,1 miljonu eiro, kas ir pieaugums par 2% salīdzinājumā ar 2021.gada pirmo ceturksni. Tādējādi SEB grupas peļņa pirms uzkrājumiem šogad pirmajos trijos mēnešos bija 16,1 miljons eiro, kas ir par 15% vairāk nekā pirms gada.

Bankā atzīmē, ka gada sākumā tika izveidota vienota apdrošināšanas un ilgtermiņa uzkrājumu grupa Baltijā, tādējādi "SEB Life and Pension Baltic" kļuva par vienīgo AS "SEB atklātais pensiju fonds" un ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "SEB Investment Management" kapitāldaļu turētāju, pārņemot kapitāldaļas no iepriekšējā akcionāra "SEB bankas". Iekļaujot ietekmi no SEB grupas meitasuzņēmumu pārdošanas reorganizācijas rezultātā, SEB grupas Latvijā kopējie ieņēmumi 2022.gada pirmajos trijos mēnešos veidoja 42,2 miljonus eiro, bet pamatdarbības peļņa pēc nodokļu nomaksas un uzkrājumiem - 29,8 miljonus eiro.

Noguldījumos "SEB banka" 2022.gada 31.martā bija piesaistījusi četrus miljardus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2021.gada marta beigās, savukārt kopējais kredītportfelis samazinājies par 1,8% un šogad marta beigās bija trīs miljardi eiro.

Savukārt grupas aktīvu apmērs šogad marta beigās bija 4,6 miljardi eiro.

Bankā atzīmē, ka šogad pirmajos trijos mēnešos "SEB bankas" piešķirto kredītu apmērs iedzīvotājiem mājokļu iegādei vai remontam palielinājās par 14% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, sasniedzot 48 miljonus eiro. Arī mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) kreditēšanā pieaudzis pieprasījums pēc apgrozāmā kapitāla un finansējuma Eiropas Savienības līdzfinansētiem projektiem - pirmajā ceturksnī MVU piešķirti aizdevumi 47 miljonu eiro apmērā, uzrādot pieaugumu par 4%.

Kopumā SEB grupa Latvijā šogad pirmajos trijos mēnešos piešķīrusi aizdevumus 195 miljonu eiro apmērā, kas salīdzinājumā ar 2021.gada pirmo ceturksni ir par 6% vairāk. Tostarp 89 miljoni eiro piešķirti lielajiem uzņēmumiem, bet 47 miljoni eiro - maziem un vidējiem uzņēmumiem. Privātpersonām piešķirti 58 miljoni eiro.

"Gads iesākās ar cerībām uz situācijas normalizāciju un ekonomikas atgūšanos, par ko liecināja mazumtirdzniecības un eksporta pieaugums gada sākumā. Februāra beigās Krievija sāka karu Ukrainā, radot jaunus ģeopolitiskos satricinājumus, kuru rezultātā turpināja pieaugt enerģijas cenas un strauji augusi kopējā inflācija, kas noteikti ietekmēs iedzīvotāju pirktspēju," atzīmē "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

2021.gada pirmajā ceturksnī "SEB bankas" grupas peļņa Latvijā bija 14,8 miljoni eiro, bet pašas bankas peļņa bija 27,2 miljoni eiro. Savukārt 2021.gadā kopumā "SEB bankas" grupas auditētā peļņa Latvijā bija 66,3 miljoni eiro, bet pašas bankas auditētā peļņa bija 72,5 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" ir trešā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu