Gandrīz akla paralimpiskā peldētāja, kura pozēja "Playboy"

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix, Instagram/elena_krawzow, TVNET kolāža

Iepazīsties, Elēna Kravzova - vājredzīga vācu paralimpiskā pasaules čempione, peldētāja, kura specializējas brasā un brīvajā stilā. Skatoties uz viņu, nepateiksi, ka viņas redze ir nieka 3% no normālas cilvēka redzes. Tomēr tas neattur viņu piedalīties sacensībās un pat pozēt kā modelei žurnālam "Playboy" - nudien apsveicami!

Kad Elēna peld, viņa skaita roku vēzienus, jo tikai tā spēj noteikt nopeldēto attālumu.  Viņa neredz ne baseinu, ne sāncenses, ne citu reakciju.

"Skatu īrienus, lai orientētos. Tā zinu, kad vēl pēc viena īriena būs siena un jāapgriežas. Es nevaru pateikt, kas notiek trešajā, piektajā celiņā vai jebkur citur. Es uztraucos tikai par sevi, savu tehniku, savām sacīkstēm," BBC atklāj apbrīnojamā peldētāja. 

Viņa arī neredzēja fotogrāfu, kad piedalījās fotosesijā žurnālam "Playboy".

Viņa piedalījās 2012. gada Londonas paralimpiskajās spēlēs kā pusaudze, bet 18 gadu vecumā ieguva Vācijas izlases sudrabu. Pirmo pasaules čempiones titulu viņa izcīnīja gadu vēlāk. 2016. gadā viņa uzstādīja pasaules rekordu savā iecienītākajā disciplīnā, 100 m brasā. Panākumi piesaistīja uzmanību un iespēju meitenei izlauzties tālāk.

"Iepriekš es biju mazliet populāra, jo esmu pasaules čempione un man bija pasaules rekordi, taču bija ļoti svarīgi, ka Playboy lūdza tapt par vāka modeli," viņa saka. "Es esmu pirmais invalīds, kas ir uz žurnāla vāka!"

Kravzovas bildes nonāca avīžu kioskos 2020. gada oktobrī, un tās lika saraukt uzacis un uzdot daudzus jautājumus. Kā mēs redzam paralimpiešus? Vai mums ir patīkami redzēt tik daudz? Kā ar sportistu ratiņkrēslā? Vai ar cerebrālo trieku?

"Es gribēju parādīt, ka cilvēki ar invaliditāti ir tādi paši kā tie, kuriem nav invaliditātes," saka Kravzova. "Mēs vēlamies tādu pašu iespēju dzīvot, mīlēt sevi neatkarīgi no invaliditātes.  Vācijā daļa iedzīvotāju ir ļoti kautrīgi un nervozē, kad saskaras ar cilvēkiem ar invaliditāti. Es nezinu, kāpēc. Mēs neesam bīstami. Mēs esam normāli cilvēki. Tas bija mans izaicinājums parādīt, ka esam pilnīgi normāli un viņi prot runāt. 

Daudzas sievietes man rakstīja Instagram, lai pateiktu paldies un teiktu, ka tas viņas motivēja un lika justies labāk. Man bija tik patīkami to dzirdēt."

Pēc paralimpiskajām spēlēm Kravzova daudz ceļoja un saderinājās ar savu draugu. Dzīve bija laba, bet viņai sākās galvassāpes. Analīzes bija nepielūdzamas - smadzeņu audzējs.

"Es biju tik laimīga, bet sekundi pēc diagnozes jutos pilnībā iznīcināta," saka Kravzova.

Sekoja operācija, ķīmijterapija un staru terapija 10 mēnešus.  Tagad 28 gadus vecā Kravzoa joprojām trenējas, sacenšas un ir nelokāma savā pieejā sportam un dzīvei:

Nākamais pasaules čempionāts ir jūnijā Portugālē. Parīze 2024 arī aiz stūra.

"Viens no maniem pirmajiem jautājumiem pēc smadzeņu operācijas bija, cik drīz varēšu atkal trenēties," viņa saka. "Manuprāt, šī ir viena no vissvarīgākajām lietām dzīvē: izvirzīt mērķus, nevis palikt mājās un domāt par visām šausmīgajām lietām."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu