Kāda ir bankas loma Tavā dzīvē? Madaras Kivkucānes stāsts

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ja kāds man pirms diviem gadiem teiktu, ka 2022. gadu mēs sagaidīsim savā mājā, kurai visas palodzes nokrāmētas ar pašas sētiem stādu dēstiem – es neticētu!

Vai Tu esi aizdomājies, kāda ir bankas loma Tavā dzīvē? Es tā nopietni nebiju par to domājusi līdz brīdim, kad satraukumā pukstošām sirdīm tūrējām pa bankām prezentēt savu plānu par mājas būvniecību, cerībā sastapt dzirdīgas ausis sava sapņa piepildīšanai. Tāds zinātniskā grāda aizstāvēšanas cienīgs stress – bankas pārstāvis vairumā gadījumu kā tāds nemīlīgs pasniedzējs novērtē tavu varēšanu. Uztraukumi beidzās brīdī, kad satikām savu “īsto” - banku ar kuru bija viegli, saprotami, abpusēji cieņpilni. Tas bija tā, kā satiekot “īsto”- kad Tu saproti, kāpēc ar visiem citiem nesanāca.

Foto: Publicitātes foto

Pirms diviem gadiem, 2020. gada maijā mums pieteicās dēliņš. Lai arī cik omulīgs līdz tam nešķistu mūsu dzīvoklītis, pieciem (nedrīkst aizmirst mūsu suni un kaķi), tur noteikti būtu par šauru. Arī ratu pastaigas pa pilsētas ielām mums nešķita tik vilinošas kā pastaigas kaut kur tuvāk dabai – likumsakarīgi likās, ka beidzot pienācis brīdis lūkoties plašāka mājokļa virzienā. Abi no laukiem būdami, bērnību un pusaudžu gadus pavadījuši vecāku privātmājās, allaž arī paši par tādu bijām sapņojuši. Bet kā to realizēt? Divas vidusmēra algas, divas automašīnas līzingā, nekādu ietaupījumu… Skaidrs, ka mums būs nepieciešama bankas palīdzība. Daudz nedomājot, pieteicāmies uz mājokļa konsultācijām, tostarp arī Luminor bankā, kurā mums arīdzan ir hipotēka par esošo dzīvokli. Zvanām bankai, konsultante klausulē atbild “Roberts plkst. 12:00 Jūs gaidīs filiālē “Alfa”. Sapošamies un dodamies. Tagad atceroties, interesanti, ka tā bija viena no pēdējām reizēm, kad tikāmies klātienē, jo pēcāk pasaule iepazinās ar dzīvi “attālinātā režīmā”.

Paši saprotam – lai savu plānu realizētu, no šī un tā būs jāatsakās, un jostas būs jāsavelk ciešāk. Uztraukums pirms tikšanās pamatīgs. Taču, ienākot kabinetā, mūs sagaida patīkams jaunskungs, kurš ar savu “Kā varu palīdzēt?” uztraukumam liek pagaist. Izstāstām savu sakāmo un iepazīstinām ar vīziju par privātmāju kaut kur pierīgā. Vēlamies saprast, vai bankai mēs varētu šķist pievilcīgs klients arī savas mājas plāna realizēšanai, gribam ieskicēt arī potenciālo līdzekļu robežas, lai zinām ar ko varam rēķināties. Roberts mums uzdod dažādus jautājumus – par ienākumiem, par mūsu tēriņu paradumiem, esošajām saistībām - daži no tiem visai personiski, tāpēc svarīga bija sajūta, ko Roberts radīja – esam “savējie”, runājam vienā valodā, nav, no kā kautrēties, un nav, ko slēpt. Mūsu tikšanās ilga aptuveni stundu. Iznācām no filiāles sarkaniem vaigiem, bet ar atbildēm uz visiem mūsu jautājumiem – finansējuma iespējām, valsts atbalsta programmām, veicamajiem darbiem, kārtojamiem dokumentiem, visu procesu gaitu, par uzkrājumiem. Ja kaut ko varam ieteikt citiem, kas ir līdzīgā situācijā un lauza galvu par to, ar ko sākt – pieteikties uz mājokļa konsultāciju – jo savlaicīgāk, jo labāk. Principā par agru nevar būt – par vēlu gan.

Foto: Publicitātes foto

Roberts mums iedeva skaidru plānu pie kā turēties un uzdeva darāmos darbus, kas jāveic. Tam arī atbildīgi sekojām. Tagad šķiet svarīgi atzīmēt, ka mēs tikām iepazīstināti ar lokācijām, kuras no mūsu izvēlētajiem rajoniem bankai šķiet pievilcīgākas, kuras tomēr nedaudz riskantas un prasītu vairāk pašu ieguldījuma. Tas ļāva jau no paša sākuma saprast, kuros virzienos lūkoties un sevi lieki nekacināt ar mājokļiem, kuru iegādei varētu būt kāda aizķeršanās.

Darbu pie sava plāna realizēšanas sākām teju gadu pirms pamatu ieliešanas. Māju būvējām gandrīz piecus mēnešus, bet dokumentus kārtojām gandrīz 12. Visā šajā laikā bankas pārstāvis mūs draudzīgi, saprotami un atklāti konsultēja. Nereti piezvanīja vai atsūtīja atgādinošu ziņu – lai dubultā pārliecinātos, ka neko neesam piemirsuši. Vārdam ”Roberts”, mūsu dzīvēs allaž būs īpaša nozīme. Pēc ntajām tikšanās reizēm Zoomā, WhatsApp ziņām un telefona zvaniem, viņš paguva iepazīties pat ar mūsu Frēdu (kaķi). Un ja reiz mēs varam ko ieteikt tiem, kas kaut kur sevī lolo domu par mājas iegādi vai, būvniecību plānojot, piesaistīt bankas palīdzību, atrodi savu banku un savu konsultantu. Tādu, kuram jūties drošs uzdot visus savus jautājumus un runā “vienā valodā”. Tādu, kuram esi gatavs iedalīt svarīgu lomu visā “pie mājokļa tikšanas” procesā. Varbūt, ka Tu pat šobrīd nenojaut, cik svarīgs šis cilvēks Tev būs.

Foto: Publicitātes foto

Te mēs stāvam pie Luminor galvenās ēkas, priecīgi ar savas mājas atslēgu rokās. Kas to pirms diviem gadiem būtu domājis, cik nozīmīgs, foršs un interesants izvērtīsies šis mūsu kopīgais ceļojums.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu