Lauku īpašums – cik aktuāli tas ir pilsētniekiem?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Rīta kafija ābeļdārzā, pašu audzētas zemenes pusdienās un vakarā tāds klusums, ka var dzirdēt varžu kurkstēšanu dīķī. Vai arī tu sapņo par ko līdzīgu? Tātad tu vēlies izbēgt no pilsētas (vismaz vasarā!), esi izslāpis pēc dabas un ilgojies pēc mājas laukos!

“Kā liecina mūsu bankas novērojumi, aizvien vairāk iedzīvotāju interesējas par īpašumu iegādi ārpus lielajām pilsētām, kas skaidrojams ar dabas tuvumu, zaļāku vidi un iespēju dzīvot lielākā mājoklī. Tajā pašā laikā mūsu veiktā aptauja iezīmē arī apstākļus, kas iedzīvotājiem ir būtiski, lai viņi izvēlētos mājokli mazpilsētā vai lauku reģionos. Piemēram, ir svarīgi, lai mājās būtu stabils interneta pārklājums, jo cilvēki aizvien vairāk izmanto iespēju strādāt attālināti,” stāsta Kaspars Sausais, Luminor mājokļu kreditēšanas eksperts.

Taču dzīve laukos nav vien skaistas Instagram bildes, miers un atpūta. Tā nozīmē arī smagu darbu ikdienā, it sevišķi, ja izvēlies pārvākties prom no pilsētas pavisam, nevis izmantot lauku mājas kā vasaras rezidenci. Bet arī tādā gadījumā jāsaprot, vai vari atstāt māju nepieskatītu uz ilgu laiku vai varbūt ir iespēja nolīgt kādu, kurš māju pieskatīs.

Kad izvērtēti visi “par” un “pret” un pieņemts lēmums iegādāties māju laukos, jāķeras pie, iespējams, sarežģītākā posma – reāla īpašuma meklējumiem. Lūk, pāris piemēru, kur meklēt savu sapņu māju laukos:

  • sludinājumu piegādes serviss Adify.lv. Ievadi sev interesējošā mājokļa parametrus un turpmāk saņem paziņojumu par sludinājumu savā e-pastā, tiklīdz tas parādās kādā no populārākajiem Latvijas sludinājumu portāliem;
  • Facebook grupās, piemēram, “Māja meklē Cilvēku/Dzīve laukos”, “Māja meklē saimnieku”, “Lauku viensētas”;
  • pašvaldību tīmekļa vietnēs.

Visticamāk, perfekto “Pinterest stila” lauku māju neatradīsi, tāpēc papildus jārēķinās ar ieguldījumiem renovācijā un remontā. Citādi var gadīties, ka nopērc pavisam lētu īpašumu, bet pēc tam saproti, ka labiekārtošanā jāiegulda milzīgas summas. Vispirms izvērtē lietas, kas obligāti jāpārbauda pirms mājas iegādes, piemēram:

  • sienas, griesti, grīda, skurstenis;
  • ūdensnoteku un apkures sistēma;
  • elektrība un santehnika.

Ja apsver iegādāties īpašumu laukos, piesakies mājokļu konsultācijai pie Luminor mājokļu eksperta, kurš palīdzēs rast atbildes uz visiem neskaidrajiem jautājumiem.

* Luminor bankas aptauja veikta 2022. gada janvārī sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat Latvia, katrā no Baltijas valstīm aptaujājot vairāk nekā 700 lielāko pilsētu iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu