Iegādājoties mājokli, lielāku uzmanību pievērš apkures sistēmai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Ņemot vērā augstās energoresursu cenas, arvien lielāka nozīme tiek piešķirta noskatītā nekustamā īpašuma energoefektivitātei un ekonomiski izdevīgam apkures risinājumam. Luminor mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais skaidro, kā, pēc bankas novērojumiem, mainījušās iedzīvotāju izvēles un kādi siltuma enerģijas avoti šobrīd ir populārākie.

Pieaugot cenām, tiek novērota tendence, ka iedzīvotāji aizvien vairāk meklē risinājumus, kas ir ilgtspējīgi un izdevīgi ilgtermiņā. Ja vēl nesen mājokļu pircējiem konkrētā īpašuma apkures sistēma nebija būtiskākais jautājums, tad šobrīd tās nozīme ir krietni palielinājusies, pieņemot lēmumu par mājokļa iegādi. Klienti interesējas par ēkas energoefektivitāti, apzinoties, ka tā būtiski ietekmēs nākotnes maksājumus. Jo ēkai ir mazāki enerģijas zudumi un efektīvāka apkures sistēma, jo pievilcīgāks šis īpašums ir tirgū.

Energoefektīvi risinājumi kļūst pieejamāki

Energoresursu cenu kāpums ir veicinājis investīcijas energoefektīvos risinājumos. Mājokļu īpašnieki arvien vairāk iegulda arī dažādu “zaļo” iniciatīvu īstenošanā, ko veicina arī pieejamais valsts atbalsts energoefektīvu risinājumu ieviešanai. Šobrīd būvēt māju ar augstākiem energoefektivitātes rādītājiem un efektīvāku apkures sistēmu būs ilgtermiņā daudz izdevīgāk.

Zemes siltumsūkņus un saules paneļus izvēlas kā energoefektīvāko risinājumu

Lai gan līdz šim novērojām, ka mūsu klienti dzīvi dzīvoklī kopumā uzskatīja par lētāku nekā privātmājā, līdz ar enerģijas cenu kāpumu redzam, ka iedzīvotāju izvēle mainās. Šobrīd klienti aizvien vairāk apzinās, ka dzīvot kvalitatīvi siltinātā privātmājā ar efektīvu apkures risinājumu var būt lētāk, jo maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem dzīvoklī ievērojami pieaug, it īpaši mājokļos ar novecojušu apkures sistēmu, kur nav iespējams regulēt siltuma padevi.

Luminor novērojumi liecina, ka šobrīd, būvējot privātmājas, granulu katli pašlaik ir populāra izvēle, bet klienti aizvien biežāk izvēlas arī gaisa siltumsūkņus. Tiem ir salīdzinoši vienkārša uzstādīšana, nav nepieciešama atsevišķa telpa izvietošanai, un to uzturēšana neprasa papildu rūpes. Tomēr kā visenergoefektīvāko risinājumu daudzi klienti šobrīd izvēlas zemes siltumsūkņu jeb ģeotermālās apkures kombināciju ar saules paneļiem. Lai gan to uzstādīšana var būt dārgāka, klienti novērtē to, ka ilgtermiņā šis risinājums būs izdevīgāks.

Siltumsūkņu izmaksas ir atkarīgas no izvēlētā apgādes sistēmas veida un ražotāja, kā arī no tādiem apstākļiem kā, piemēram, mājas platības, tehniskā risinājuma, gruntsūdeņu līmeņa un laikapstākļiem ziemā.

Luminor bankas eksperti iesaka rūpīgi izvērtēt gan mājokļa kopējo tehnisko stāvokli, gan energoefektivitāti un apkures sistēmu, plānojot iegādāties jaunu mājokli vai plānojot uzsākt būvniecību.

Ja apsver iegādāties jaunu mājokli vai plāno uzsākt mājas būvniecību, aicinām pieteikties uz mājokļu konsultāciju pie Luminor mājokļu eksperta, kurš palīdzēs rast atbildes uz visiem neskaidrajiem jautājumiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu