Valsts prezidents: Gāzes cenu kāpuma kompensēšanai nepieciešams mērķēts atbalsts

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

"Nedrīkst šādus pabalstus ar lejkannu visiem izdalīt, kā tas bijis līdz šim. Ir jābūt mērķētiem pabalstiem, lai tos saņem tie, kam ir visgrūtāk," Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" otrdien, 3.maijā, sacīja Valsts prezidents Egils Levits, vērtējot valsts atbalstu iedzīvotājiem apkures sezonā.

Levits sacīja, ka "nākamā ziema būs patiešām smaga, un gāzes cenas tikai augs." Viņš norāda, ka tas ir saistīts ar pasaules tirgu, un Latvija nevar rēķināties ar gāzes cenu kritumu. "Valdība meklē, un ceru, ka arī atradīs attiecīgus risinājumus. Nedrīkst šādus pabalstus ar lejkannu visiem izdalīt, kā tas bijis līdz šim. Ir jābūt mērķētiem pabalstiem, lai tos saņem tie, kam ir visgrūtāk. Enerģijas sadārdzināšanās radīs problēmas valsts ekonomikai un labklājībai," saka Levits.

Tāpat viņš norādīja, ka ne tikai Latvijā, bet visur sadārdzinās enerģijas cena.

"Eiropa ar to rēķinās, un mēs mēģināsim izdarīt labāko, kas ir iespējams."

Savukārt uz jautājumu, vai Latvija izdarījusi visu, lai apkures sezonā netrūktu gāzes, Levits atbildēja, sakot, ka šobrīd ar gāzes krājumu Inčukalnā pietiek līdz rudenim. "Mums ir jāskatās, kā iegūt papildu gāzi. [..] Kas varēja būt labāk? Pirms diviem trīs gadiem runāju par Skultes termināli. To neizbūvēja, protams, šodien būtu bijis labi, ja mums būtu pašiem savs terminālis. Bet valdība pie mums ir nolēmusi būvēt šādu termināli."

Viņš piebilda, ka gāze ir fosīlais enerģijas avots, un Eiropas Savienība virzās uz to, lai samazinātu fosīlās enerģijas resursu īpatsvaru, un Latvijā gāzes terminālis nedarbosies ļoti ilgi.

Vērtējot iespējamās provokācijas Latvijā 9. maijā, Levits sacīja: "Drošības dienesti, policija ir gatavi 9. maijam. Domāju, ka šī diena paies mierīgi. Ir tikai atsevišķi indivīdi, kas varbūt domā par provokācijām.

Mūsu sabiedrības vairākums saprot, ka 9. maijs Latvijā ir datums, kuru mēs nesvinam."

Vērtējot Lavrova pārmetumus ebrejiem par antisemītismu, Levits sacīja, ka tas ir kārtējais absurdais Krievijas apgalvojums. "Krievija ir izteikusi tik daudz absurdu apgalvojumu, ka šis nav nekas īpašs. Krievija saka vienkārši to, kas ienāk prātā, pilnīgi bezsakarā ar to, kas ir realitāte."

Runājot par diplomātisko attiecību saglabāšanu ar Krieviju, Levits norāda, ka attiecības starp Rietumvalstīm un Krieviju nav pārtrauktas. "Bet man jāsaka, ka Krievija ir parādījusi sevi kā valsti, kas nerēķinās ne ar kādām normām, līgumiem un to, kas ir iepriekš runāts.

Tā izturas kā starptautisks huligāns. Tādā veidā tā arī ir jāuztver. Tas, ko Krievija saka vai nesaka, tam nav nekādas nozīmes."

"Lēnam mūsu Rietumu sabiedrotie to saprot un Krievijas izteikumus neņem vērā," pauda  prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu