Kā nopirkt īpašumu, par kuru pēcāk nesāp galva? Pieredzē dalās Madara Kivkucāne

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pārskatāmas nākotnes nedēļas nogaļu plāns ir skaidrs – strādāt dārzā. Un ehh, ar kādu prieku mēs šo darbošanos gaidām! Jau rudenī uz savas ādas izbaudījām, ka tas darbiņš, ko ieguldi darbojoties savā īpašumā, vislabāk – tik intensīvs, ka nosvīst pierīte – tieši tas padara zemi, ēku uz tās, par mājām. Tieši tad pamazītēm piezogas māju sajūta. Vispirms pastrādā, pēc tam baudi sava darba augļus. Bet tā drusciņ - ilgi jau nav vaļas – nākamie darbi sauc. Bet par to nemaz nav žēl. Paskaties uz jau padarīto, priecīgs pasmaidi, nākošajā dobē iekšā un uz priekšu! Un tā tā saimniekdzīve rit – pats sev kalps un ķēniņš.

Foto: Publicitātes foto

Nesen satiku kādu paziņu, priecīgs stāstīja, ka tikko iegādājies dzīvokli vienā no Rīgas mikrorajoniem. “Oho, bet par tādu naudu Tu taču varēji māju uzcelt”, es viņam saku. Viņš skatās uz mani lielām acīm un saka - “Priekš kam? Lai visu vasaru pļautu, raktu un laistītu? Es tā negribu”. Tajā brīdī viņš man lika aizdomāties - visiem taču negribas un nemaz nevajag māju! Nu ja! Tieši tik vienkārši. Tāpēc brīdī, kad Tev rodas ideja par savu māju – uzdod sev jautājumu vai būsi gatavs to uzturēt, vai gribēsi to kopt un attīstīt (vai arī spēsi samaksāt kādam, kurš to darīs tavā vietā). Māja, tie protams, ir skaisti vasaras vakari dārzā, iespēja ielikt mutē turpat piemājas dobē noplūktu zemeni, mīļākās dziesmas atskaņošanu, cik skaļi un kad vien vēlies… Bet nedrīkst aizmirst arī sniega tīrīšanu agri no rīta, lapu kaudzes rudenī un papildus tīrāmos kvadrātmetrus. Māja – tā ir atbildība.

Foto: Publicitātes foto

Ja tik tālu Tev pārsteigumu nav, ķeramies klāt vēl citiem svarīgiem faktoriem, kam pievērst uzmanību, izvēloties īpašumu - jau ar māju uz tās vai ar plānu māju kādreiz uz tā “uzlikt”:

  • Esmu dzirdējusi tādu teicienu “izvēloties īpašumu, atceries trīs svarīgus faktorus” – atrašanās vieta, atrašanās vieta un atrašanās vieta. Piekrītot varu sacīt, ka lokācija patiešām ir ārkārtīgi svarīgs un būtisks īpašuma vērtības kritērijs – vai tajā ir attīstīta infrastruktūra, vai ir skola, dārziņš, apgaismotas ielas, sabiedriskā transporta pieturvietas, sakarīgs veikals?
  • Nākotnes vērtība – Kas ar šo zemes pleķīti, pilsētu, rajonu notiks pēc pāris gadiem? Kā attīstīsies infrastruktūra? Vai īpašuma vērtība pieaugs vai samazināsies?
  • Sazinies ar vietējo būvvaldi un pašvaldību – vai ir kas tāds, kas Tev būtu jāzina par šo īpašumu? Uzjautā detālplānojumu, iespējams, ka tur parādās kas tāds, ko Tu vēl nezini. Vai uz iecerētā zemes gabala drīkst būvēt iecerēto ēku? Vai ir kādi apgrūtinājumi, aizsargjoslas, servitūti?
  • Komunikācijas – ir/nav, cik maksās to pievilkšana, kādas ir pašvaldības prasības šajā sakarā?
  • Kad kādu konkrētu īpašumu esi noskatījis “ciešāk” – nekautrējies pieklauvēt pie kaimiņu durvīm, uzprasi kā viņiem patīk dzīve šeit – vai ir kaut kāda specifika – smakas/trokšņi, ar ko Tev būtu jārēķinās un par kuriem jāzina pirms izdari lielo izvēli? Izej garākā pastaigā pa noskatīto rajonu – sajūti kā ir tur būt.
  • Tava/tavas ģimenes specifika – piemēram mēs esam no Latgales puses, tur ir mūsu vecāki, radi un mūsu mīļais krustdēls. Tāpēc mums derēja tikai tie rajoni, kas ir Daugavas šajā pusē - lai piektdienās, pēc darbiem, nebūtu jābrauc cauri visai Rīgai un jātērē papildu laiks, lai nokļūtu pie savējiem.
  • Apskati pieejamos īpašuma datus zemesgramata.lv un geolatvija.lv
  • Ja pērc gatavu māju – to noteikti vajag apskatīt kopā ar uzticamu būvspeciālistu un noskaidrot visus apstākļus, ko viņš tev iesaka noskaidrot un ņemt vērā.
  • Ja plāno piesaistīt bankas palīdzību īpašuma iegādē, šie faktori būs ļoti būtiski viņu lēmuma pamatā. Nekautrējies paprasīt bankas viedokli par Tava iecerētā īpašuma vērtību un pievilcību bankas acīs.
Foto: Publicitātes foto

Nedrīkst aizmirst, ka mājas uzturēšana prasa papildu izdevumus. Jāiegādājas daudzas saimniecībā nepieciešamas lietas un instrumenti – piem. ķerra, lāpsta, grābeklis, zāģis, urbis, šļūtene, kā arī jāmaksā par dažādiem pakalpojumiem – atkritumu izvešanu, apsardzi kā arī būs jāmaksā zemes nodoklis.

Un vēl viens mazais padoms no mūsu pieredzes – ja Tu brauc skatīties īpašumu, par kuru ļoti, ļoti, nu ļoti esi iededzies – sagādā vismaz kaut kādu rokas naudu. Citādi tas, ļoti iespējams, var aiziet tev gar degunu.

Lai Tava māja kļūst par Tavu pili, miera ostu un vietu, kur allaž gribas atgriezties!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu