RAKUS noņemtas jau 26 iedzīvotājiem piesūkušās ērces

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ērce. Ilustratīvs attēls
Ērce. Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (RAKUS) no šī gada 1. janvārim līdz 24. aprīlim kopumā noņemtas 26 iedzīvotājiem piesūkušās ērces, portālam TVNET pastāstīja RAKUS pārstāve Ilga Namniece.

Viņa precizēja, ka no 26 ērcēm 18 noņemtas RAKUS stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC), Gaiļezerā noņemtas sešas ērces, bet divas piesūkušās ērces pacientiem noņemtas Biķerniekos.

Līdz 24. aprīlim RAKUS stacionārā LIC izrakstīts viens pacients, kuram bija noteikta pamatdiagnoze – Laimas slimība.

Tāpat Namniece informēja, ka līdz 24. aprīlim LIC laboratorija uz ērču encefalītu izmeklēja divas ērces. Neviena no tām nebija inficēta. Savukārt uz Laima boreliozi tika izmeklētas 10 ērces. No tām inficētas – 4 jeb 40 %.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistika, kas apkopota līdz šī gada 22. aprīlim, liecina, ka Latvijā deviņiem cilvēkiem konstatēta Laimas slimība.

Kā aprīļa izskaņā atgādināja SPKC, ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos var būt garāka. SPKC, atsaucoties uz novērojumiem, informēja, ka ērču pārziemošanas apstākļi bijuši labvēlīgi ērču aktivitātei, kas nozīmē, ka varētu prognozēt salīdzinoši augstāku ērču aktivitātes līmeni nekā iepriekšējos gados.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai un vienīgi pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnestām slimībām, piemēram, Laimas slimību un ērlihiozi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu