"Ventamonjaks" lūdzis pagarināt sašķidrinātā amonjaka izvešanas termiņu līdz 20.maijam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valsts vides dienests (VVD) saskaņojis SIA "Ventamonjaks" lūgumu pagarināt sašķidrinātā amonjaka izvešanas termiņu līdz 20.maijam, informēja sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

VVD, izvērtējot "Ventamonjaks" un SIA "VK Terminal Services" sniegto informāciju par neskaidro finanšu pieejamību, 20.aprīlī izdeva lēmumu uzņēmumam izvest sašķidrināto amonjaku no Ventspils ostas termināļa līdz 10.maijam.

Kā norāda Jalinska, līdz noteiktajam termiņam, proti, 10.maijam, VVD lēmumu uzņēmums vēl nav spējis izpildīt.

"Ventamonjaks" vērsies pie VVD ar lūgumu pagarināt izvešanas termiņu. Pamatojoties uz apliecinājumu par to, ka kravas īpašnieki garantē sašķidrinātā amonjaka kravas izvešanu un finanšu pieejamību uzglabāšanas finansēšanai līdz 20.maijam, VVD termiņa pagarinājumu saskaņo.

VVD uzsver, ka situācija tiek kontrolēta, nav risku, kas būtu saistīti ar šīs kravas uzglabāšanu līdz 20.maijam. Kā vakar VVD informēja kravas uzglabāšanā iesaistītie Latvijas uzņēmumi, tie ir saņēmuši iepriekš aizturētos maksājumus no ārvalstu bankām un ir notikuši savstarpējie norēķini par sniegtajiem pakalpojumiem. "Ventamonjaks" apliecina, ka sākotnējie riski vairs nepastāv un tam būs pietiekoši finanšu līdzekļu bīstamās kravas drošai uzglabāšanai līdz izvešanai.

Jalinska piebilst, ka, ņemot vērā, ka kravas izvešana nav vienīgais risinājums, kas nepieciešams esošajai situācijai, turpinās darbs pie "Ventamonjaks" piesārņojošās darbības atļaujas apturēšanas un termināļa iekonservēšanas procesa. Amonjaka uzglabāšana paredz ļoti sarežģītu un komplicētu iekāru kopumu, kuru darbību nepieciešams iekonservēt, savukārt, kravas izvešanas termiņa pagarinājums nekādi neietekmē kopējo procesu virzību.

Tālākie risinājumi prasa rūpīgu plānošanu un saskaņotu rīcību no dažādu uzņēmumu un VVD puses. Lai arī uzņēmums sākotnēji izteica bažas, ka sarežģījumi varētu rasties sadarbībā ar dažādām valsts iestādēm, tad jāsecina, ka valsts pārvalde šajā komplicētajā situācijā apliecina, ka spēj strādāt kā vienota komanda, akcentē Jalinska.

"Ventamonjaks" izsniegta atļauja B kategorijas piesārņojošai darbībai - sašķidrinātā amonjaka pieņemšanai, uzglabāšanai un iekraušanai tankkuģos. Atļauja paredz uzglabāt sašķidrināto amonjaku līdz tā iekraušanai tankkuģos, nodrošinot tā drošu uzglabāšanu - 33 grādu C temperatūru.

Pašlaik "Ventamonjaks" atrodas aptuveni 40 000 tonnas šķidrā amonjaka. Amonjaks klasificējams pie otrās klases bīstamajām ķīmiskajām vielām, tā ir toksiska, indīga gāze, kuras glabāšanas temperatūra ir - 33 grādi C. "Ventamonjaks" amonjaku glabā divos izotermiskos rezervuāros ar pastāvīgu dzesēšanas temperatūru - 33 grādi C. Dabīgā atmosfēras siltuma ietekmē šķidrais amonjaks uzņem siltumenerģiju un, gadījumā, ja notiktu temperatūras paaugstināšanās rezervuāros, var radīt rūpnieciskas avārijas risku.

Kā vēstīts, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atļāvusi segt izdevumus par amonjaka izvešanu no Ventspils ostas.

FKTK ir izdevusi speciālo atļauju bankai, kura sniedz finanšu pakalpojumus "Ventamonjaks", lai uzņēmums varētu saņemt līdzekļus par iepriekšējo saistību izpildi un ar šiem līdzekļiem segt izdevumus, kas saistīti ar amonjaka izvešanu.

Iepriekš tika ziņots, ka amonjaka izvešanai būtu bijis jāsākas pagājušajās brīvdienās.

Tāpat ziņots, ka piektdien, 6.maijā, notika kārtējā sanāksme, kurā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar iesaistītajām pusēm apsprieda sašķidrinātā amonjaka kravu izvešanu no Ventspils brīvostas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) uzsvēra, ka pašlaik no valsts iestāžu puses un Ventspils brīvostas pārvaldes visi nepieciešamie saskaņojumi un atzinumi, kas šajā brīdī vajadzīgi vai vēl būs nepieciešami kravas izvešanai, ir saņemti vai tiks izsniegti, kuģiem ienākot un izejot no ostas.

VVD norāda, ka ir saskaņotas "Ventamonjaks" darbības. Detalizētais plāns un laika grafiks par sašķidrinātā amonjaka izvešanu tika saņemts 3.maijā, bet gala variants - 5.maijā.

Kopš 2.aprīļa Ventspils ostas enkurvietā atrodas tankkuģi, kas ir gatavi nekavējoties, pēc kompetentās iestādes atļaujas izsniegšanas kravas iekraušanai un izvešanai, sākt šķidrā amonjaka uzpildi.

Saistībā sankcijām, kas ieviestas Krievijas sāktā kara dēļ, uzņēmums "Ventamonjaks", kura rezervuāros atrodas 40 000 tonnu bīstamas vielas - šķidrā amonjaka -, nevar norēķināties ar uzņēmumu "VK Terminal Services", kas sniedz "Ventamonjakam" dažādus pakalpojumus, tostarp nodrošina amonjaka drošu uzglabāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu