Briselē savākti 6,4 miljardi eiro Sīrijas bēgļiem

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kara postījumi Sīrījā.
Kara postījumi Sīrījā. Foto: Shutterstock

Starptautiskā donoru konferencē otrdien savākti 6,4 miljardi eiro Sīrijas bēgļiem, Briselē pavēstīja Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās komisārs Olivērs Vārheji.

Donori pauduši spēcīgu vēstījumu, ka ES ir "gatava darīt vairāk miera labā" Sīrijā un reģionā, par spīti karam Ukrainā un Covid-19 pandēmijai, foruma noslēgumā sacīja komisārs.

Kopš 2013.gada šī bija desmitā ikgadējā donoru konference, kurā tiek vākti līdzekļi sīriešu atbalstam. ES ir viena no rīkotājām.

Pēc konferencēm Kuveitā un Londonā konferences Briselē notikušas kopš 2017.gada.

6,4 miljardu eiro finansējums tiks sadalīts 4,1 miljardos eiro šogad un 2,3 miljardos eiro nākamgad, sacīja Vārheji. 4,8 miljardi eiro ir no ES dalībvalstīm.

"Karam uz mūsu durvju sliekšņa par spīti, ES neaizmirst citus konfliktus," pirms konferences sacīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels, šādi izsakoties par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Borels vēlāk preses konferencē uzsvēra, ka tie ir ziedojumi humānajām vajadzībām.

Bloks Sīrijā nefinansēs rekonstrukciju, ja nebūs "patiesa un vispārēja" pāreja uz demokrātiju, sacīja ES augstākais diplomāts.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu