Tiesa: Tukuma novada domes lēmums aizliegt vēja parka tapšanu bijis prettiesisks

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vēja ģenertoru parks Grobiņas pagastā Liepājas rajonā.
Vēja ģenertoru parks Grobiņas pagastā Liepājas rajonā. Foto: Agnese Gulbe/LETA

Administratīvā apgabaltiesa otrdien, 10.maijā, nosprieda apmierināt SIA "Pienava wind" pieteikumu, kas iesniegts pret Tukuma novada domi, tādējādi secinot, ka domes lēmums iepriekš aizliegt uzņēmumam vēja parka tapšanu bijis prettiesisks.

Tiesa uzdevusi Tukuma novada domei izdot "Pienava wind" labvēlīgu administratīvo aktu, ar kuru tiktu akceptēta kompānijas paredzētā darbība - vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecība Tukuma novadā, viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

Apgabaltiesa atzina, ka ietekmes uz vidi procesā ir konstatētas un Vides pārraudzības valsts birojs ir pārbaudījis visas iespējamās paredzētās darbības ietekmes, konstatējis to būtiskumu, apsvēris to, vai un kā ietekmes var mazināt vai novērst, biroja atzinumā ietvertie argumenti ir detalizēti vērtēti.

Samērojot dažādas intereses, Administratīvā apgabaltiesa ņēma vērā to, ka paredzētā darbība atbilst Tukuma novada teritorijas plānošanas dokumentos atļautajai izmantošanai, ka ietekme uz iedzīvotāju veselību un dzīvnieku sugām vai nu nav, vai ir minimāla, kā arī pastāv ietekmju novēršanas un samazināšanas pasākumi.

Tā kā paredzētās darbības vietas apkārtnē atrodas gan izklaidus apdzīvotas vietas, viensētas un atsevišķi kultūras pieminekļi un ka šādi apstākļi ir konstatējami praktiski visā Latvijas teritorijā, ka būtiskākā paredzētās darbības ietekme ir ietekme uz ainavu, bet vienlaikus svarīgas sabiedrības intereses ir arī uz nelabvēlīgo klimata pārmaiņu samazināšanu, Administratīvā apgabaltiesa atzina, ka paredzētās darbības vieta ir piemērots un optimāls variants, kurā paredzēto darbību atļaut.

Kā aģentūrai LETA norādīja "Pienava wind" vienīgā īpašnieka SIA "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš, "Pienava wind" attīstības projekts ir precedents, kura rezultāts kopumā ir sava veida atskaites punkts tam, vai Latvijā vēja parki paliks tikai "uz papīra", vai tomēr tiks uzbūvēti.

"Diemžēl Tukuma novada dome iepriekš rīkojās pretrunā ar likumdošanu, un tai jau sākotnēji nebija pamata noraidīt un vēlāk vilcināt "Pienava wind" vēja parka būvniecību. Mēs kā attīstītājs iecerētajā "Pienava wind" projektā nonācām ķīlnieka lomā, jo domes lēmumi faktiski projektu iesaldēja, liekot tam dažādus administratīvos šķēršļus," norāda Galviņš.

Apgabaltiesas spriedumu var pārsūdzēt Senāta Administratīvo lietu departamentā viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas. Galviņš gan pauž cerību, ka dome, lai arī tai ir iespēja vērsties ar kasācijas sūdzību Administratīvajā apgabaltiesā, apzināsies, ka šajā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā nav īstais brīdis "nepamatotiem eksperimentiem".

Pēc Galviņa domām, šis ir brīdis atbildīgiem un likumīgiem lēmumiem, domājot gan par savu iedzīvotāju, gan visas valsts interesēm. "Mūsu kopīgais uzdevums ir ne tikai nodrošināt investīciju ieplūšanu Latvijas ekonomikā, bet arī strādāt pie Latvijas enerģētiskas drošības un neatkarības stiprināšanas," atzīmē "Eolus" valdes loceklis.

Paredzēts, ka "Pienava wind" tiks uzstādītas vismaz 22 vēja turbīnas ar katras jaudu virs 6 megavatiem.

"Eolus" reģistrēta 2011.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2845 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas īpašnieks ir Zviedrijas uzņēmums "Eolus Vind".

Kompānijai "Eolus" Latvijā ir desmit meitasuzņēmumi "Audruves Wind", "Gulbji Wind", "Melderi Wind", "Virzas Wind", "Dobele Wind", "Mekji Wind", "Osi Wind", "Unas Wind", "Valpene Wind" un "Pienava Wind".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu