Faktomāts ⟩ Krievijas propagandas meli par parādu jūgu, kurā Ukrainu iedzīšot ASV lendlīze

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Laikā, kad sākās runas par ASV lendlīzi, kas ļautu būtiski paātrināt ASV ieroču piegādes Ukrainai, Krievijas propagandisti ar putām uz lūpām sāka izplatīt naratīvu, ka lendlīze iedzīšot Ukrainu teju mūžīgā parādu gūstā. TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts” atmasko Krievijas propagandas melus šajā jautājumā.

Ar lendlīzes programmu Ukrainai tiks paātrināta svarīgu militāro iekārtu un citu kritiski nepieciešamu sūtījumu piegāde, saīsinot birokrātiskās procedūras. Šīs programmas pamatā ir Otrā pasaules kara laikmeta lendlīzes programma, kas palīdzēja Eiropai stāties pretī nacistiskajai Vācijai.

ASV prezidents Džo Baidens 9. maijā parakstīja attiecīgu likumu, kura nosaukums ir “Ukrainas demokrātijas aizsardzības lendlīzes akts 2022”, un tā mērķis ir palīdzēt Ukrainai sakaut Krievijas okupācijas spēkus. Saprotams, ka lendlīze izraisīja satraukumu Kremļa propagandistos.

Foto: Reuters/ScanPix

Komentējot ASV lendlīzes projektu, Krievijas propagandisti steidza vēstīt, ka tas esot kārtējais instruments, ar kura palīdzību ASV palielina savu militāro klātbūtni Ukrainā, kas tajā pašā laikā radīšot Ukrainai teju nepanesamu parādu slogu.

Kā piemēru propagandisti minēja Otrā pasaules kara lendlīzes programmu, par kuras piegādēm Krievija kā Padomju Savienības saistību pārņēmēja beidza maksāt vien 2006.gadā.

Izsakot paziņojums par lendlīzes radīto neizbēgamo parādu gūstu, Krievijas propagandisti vai nu nesaprot, vai izliekas nesaprotam, kas īsti ir lendlīze.

Otrā pasaules kara laikā ASV saviem sabiedrotajiem lendlīzes programmas gaitā piegādāja ieročus, munīciju, pārtikas produktus, medicīnisko aprīkojumu un stratēģiskās izejvielas.

Militārais aprīkojums, kas kaujas apstākļos ticis izlietots vai iznīcināts, tiek norakstīts, kas nozīmē, ka tas faktiski tiek piešķirts bez atlīdzības. Pārējais saņemtais aprīkojums sabiedrotajiem pēc kara beigām bija jāatgriež ASV vai arī jāatmaksā ASV tā vērtība, attiecīgās lietas atstājot sev.

Ukrainas gadījumā parādsaistības var rasties tikai tādā gadījumā, ja pēc kara beigām Ukraina vēlēsies paturēt savā īpašumā ASV piegādāto aprīkojumu.

Tā ir tiesa, ka Krievija par Otrā pasaules kara lendlīzi beidza maksāt vien 2006.gadā, tomēr tas nenozīmē, ka šīs parādsaistības bija tik apjomīgas, lai to dzēšanai būtu nepieciešams pusgadsimts.

Visu no ASV saņemto militāro tehniku Padomju Savienība pēc Otrā pasaules kara norakstīja un ASV atlīdzību par to neprasīja.

PSRS rīcībā palikušo aprīkojumu, kas izmantojams civiliem mērķiem, ASV novērtēja ar 2,6 miljardiem dolāru. Padomju Savienība šim vērtējumam nepiekrita, uzskatot, ka aprīkojuma vērtība ir vien 170 miljoni dolāru. Abu pušu domstarpības turpinājās gadiem ilgi līdz pat 1972.gadam, kad abas puses vienojās par summu 722 miljonu dolāru apmērā, vēsta Krievijas izdevums “The Insider”.

1972. un 1973. gadā Padomju Savienība samaksāja 48 miljonus dolāru, bet pēc tam maksājumi tika pārtraukti, jo ASV ieviesa PSRS nelabvēlīgus tirdzniecības noteikumus.

Kopš tā laika lendlīzes maksājumi tika iesaldēti. Tie atsākās vien pēc 1990.gadā ar jaunas vienošanās noslēgšanu. Tādējādi radās situācija, ka par Otrā pasaules kara lendlīzi Krievija maksāt beidza 2006.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu