Lauku sēta Ziemeļlatgalē. Rīdzinieki Latvijas pierobežā veikuši iespaidīgu ēkas renovāciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No personīgā arhīva.

Vairāk nekā pirms 15 gadiem rīdzinieki Rolands un Ilze Strelči iegādājās lauku māju "Vecozoli" Viļakas novadā, Latvijas pierobežā. Laika gaitā mājas saimnieki vēlējušies īstenot ieceri par ēkas renovāciju un paplašināšanu, kas rezultējies ar skaistas lauku mājas izveidi, kuru iespējams izbaudīt ikvienam atpūtniekam. Māja šo gadu laikā ir kļuvusi plašāka, gaišāka un mājīgāka.

Rezidence "Vecozoli" piedāvā iespēju pavadīt brīvdienas ģimenei vai kompānijai līdz astoņām personām lauku viensētā, kurā ir iespējams baudīt tīru vidi, klusumu un doties pārgājienā. 

Ideju par ēkas renovāciju Rolands un Ilze izlēma pirms pirmā bērna piedzimšanas. "Tas bija pirms 11 gadiem. Māju mēs nopirkām 21 gada vecumā, taču pēc septiņiem gadiem, kad pieteicās dēls Ralfs, sapratām, ka ar mazu bērniņu tādā vecā lauku mājā dzīvot nevarēsim. Atpūsties divatā vai ar draugiem mēs varētu, taču ar bērniņu nē," stāsta Ilze.

Foto: Rezidence "Vecozoli" pirms renovācijas

Šī iemesla dēļ pāris sācis renovāciju. Sākotnēji tika noplēstas visas tapetes un tika notīrīta krāsa no visām mēbelēm. Lai realizētu lielo sapni par mājas renovāciju, iedvesmu un ideju pāris smēlies no Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja.

"Rīgā mēs dzīvojām netālu no Brīvdabas muzeja, tāpēc radās tradīcija katru gadu Lieldienās doties uz muzeju un "nošpikot" kādu ideju.

Smēlāmies ideju gan priekšnama, gan grīdas renovācijai," par renovācijas aizsākumiem saka Rolands.

Sākot renovāciju, pārim bija dažādas idejas. Tika apsvērta iespēja par otro stāvu, kā arī ideja paplašināt māju, lai tā būtu plašāka viesu un draugu uzņemšanai. Pāris lēma par labu mājas paplašināšanai, tāpēc bija nepieciešams mājai uzcelt piebūvi.

Foto: Ēka renovācijas procesā

Foto: No personīgā arhīva.

Vai renovācijas galarezultāts ir tāds, kādu pāris paredzēja? Viņi secina, ka noteikti šādu rezultātu nevarēja paredzēt. Kā iemeslu tam Rolands un Ilze min ideju mainīšanos laika gaitā, kā rezultātā mainījās arī "Vecozolu" renovētā māja.

"Nebijām iedomājušies, ka galarezultāts būs tik plašs, gaišs un mājīgs. Šķita, ka būs lielāka telpa, taču izvērtās par patīkamu gaisotni, ko sākotnēji neparedzējām," saka Rolands un Ilze.

Rolands un Ilze uzskata, ka remonts nav nekas pārāk sarežģīts, taču "atslēga" visam ir komanda. Par svarīgāko aspektu renovācijas veidošanā Rolands stāsta: "Ir nepieciešams izveidot labu komandu, veicot lielākos restaurācijas darbus. Mūsu gadījumā nokomplektējām sešu cilvēku komandu.

Māju pārbūvējām no 60 līdz 140 kvadrātmetriem 30 darba dienu laikā. Mēs nospraudām plānu un arī vadījāmies pēc tā."

Video: Ēkas rekonstrukcijas process

Rolands vēsta, ka renovācijas procesam ļoti palīdzēja tas, ka laicīgi tika sagādātas visas detaļas un nepieciešamie resursi. Dažkārt pat gadu iepriekš tika iegādāti priekšmeti, piemēram, logi un durvis. "Sākot renovāciju, par detaļām un resursiem nebija nepieciešams domāt, jo viss jau bija. Atliek tikai renovēt un darīt," viņš saka.

Bija nepieciešams atjaunot durvju rokturus. "Mazliet ar smilšpapīru apslīpējām durvju kliņķus un vairāk neko būtisku nedarījām," saka Rolands.

Visbiežāk renovācijas procesā nākas atjaunot radiatorus, kāpnes, nožogojumu, mēbeļu metāla detaļas, sastiprināšanas detaļas, caurules, vannu un izlietņu ārējās virsmas. 

Pirmkārt, lai atjaunotu mājā atrodamos metāla priekšmetus, sākotnēji ir jāsagatavo pamatvirsma - krāsojamai virsmai jābūt sausai un attīrītai no taukiem, eļļas, netīrumiem un rūsas. Otrkārt, nelīdzenas virsmas ar stipriem rūsas bojājumiem pēc pamatvirsmas sagatavošanas (rūsas noņemšana un attīrīšana) jānogruntē ar krāsu metālam.

Treškārt, klājot krāsu uz virsmas, jānodrošina rūpīga visas virsmas pārklāšana. Krāsojot ar otu vai veltnīti, uz virsmas jāuzklāj divas kārtas. Lietojot augstspiediena smidzinātāju - 2-3 kārtas, izmantojot zemspiediena smidzinātāju - 3-4 kārtas.

Īpaši sagatavojamu pamatvirsmu iepriekšējas apstrādes ieteikumi:

  • Krāsojamai virsmai jābūt sausai un attīrītai no taukiem, eļļas, netīrumiem un rūsas;

  • Gludai metāla virsmai jāpiešķir raupja struktūra ar smilšpapīru, jānotīra slīpēšanas putekļi;

  • Nerūsošā tērauda, galvanizēta vai krāsainā metāla (varš, alumīnijs un citi) virsma jānogruntē ar gruntskrāsu speciāliem metāliem.

Metāla elementu renovācijas procesa padomus iesaka "Hammerite" meistari.

Tāpat Rolands un Ilze atrada vairākus zirgu pakavus, kuri tika atjaunoti, nodrupinot rūsu ar āmuru. Pakavi tiek izmantoti kā dekoratīvi elementi.

Par padomiem mājas renovācijai Rolands un Ilze saka: "Tam ir jāpatīk. Ir arī ļoti jāgrib. Vienkārši aizbraukt reizi gadā droši vien nestrādās. Lauku māja ir nebeidzams stāsts, jo vienmēr būs ko darīt."

Rolands un Ilze ir izveidojuši arī biedrību "Adventure Club Žīguri", piedāvājot interesentiem izbaudīt dzīvi lauku viensētā kā savā lauku mājā.

Foto: Renovētā rezidence

Raksts tapis sadarbībā ar "Hammerite".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu