Video Raidījums pēta, kāpēc apzagt Gaismas pili izrādījās tik vienkārši

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

28. aprīlī Valsts policija nāca klajā ar lūgumu palīdzēt atrast vīrieti, kurš tiek turēts aizdomās par vērtīgu grāmatu, tostarp 10 000 eiro vērta Aleksandra Puškina darba, zādzību Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) Rīgā.

23. aprīlī bibliotēkā Mūkusalas ielā tika nozagtas vairākas vērtīgas grāmatas - 1829.gadā izdota Aleksandra Puškina grāmata "Poltava" ("Полтава"), 1913.gadā izdota Alekseja Kručjoniha grāmata "Protestēsim" ("Возропщем") un nezināmā gadā izdota Alekseja Kručjoniha grāmata "Uzvara par sauli" ("Побѣда над Солнцем").

Puškina grāmatas vērtība Krievijas tirgū varētu būt apmēram no 10 līdz 12 000 eiro.

Raidījums "4. studija" centās noskaidrot, kā šī vērienīgā zādzība bija iespējama. Izrādās, ka zaglis zādzību bija rūpīgi izplānojis, neradot aizdomas par saviem nodomiem. Viņš uzrādījis ārvalstīs izdotu lasītāja karti un lūdzis izsniegt trīs pasūtītas grāmatas. Tad viņš atradis kādu klusāku un videokamerās ne pārāk labi pārredzamu stūrīti, sabojājis magnētisko uzlīmi un ap 12.00 devies prom.

Bibliotēkas kārtība paredz, ka apmeklētāji aizejot var atstāt grāmatas lasītavā uz galda, tāpēc grāmatu pazušanas fakts atklājies vien pēc bibliotēkas darbalaika beigām.

Augusts Zilberts, Nacionālās bibliotēkas pārstāvis, norāda, ka grāmatas, visticamāk, tikušas aizslēptas aiz apģērba, ko var manīt videonovērošanas ierakstos, un iznestas no ēkas. Tāpat Zilberts atklāj, ka vērtīgajām grāmatām patiesībā bija jāatrodas pavisam citā nodaļā.

"Šīm trim grāmatām faktiski vajadzēja atrasties 5. stāvā, Reto grāmatu nodaļā. Šīs nodaļas grāmatas var pasūtīt un izmantot tikai bibliotekāra klātbūtnē, bet pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ šīs grāmatas tur neatradās," skaidro Zilberts, piemetinot, ka apstākļu noskaidrošanai sākta dienesta izmeklēšana.

Tāpat noskaidrots, ka šīs pašas trīs grāmatas tikušas pasūtītas lasīšanai uz vietas jau pērnā gada beigās, liekot domāt, ka tā ir organizētas noziedzības ķēde.

Izrādās, ka šis pats zaglis, uzdodoties par Ukrainas bēgli, pirms laika iegriezies arī Misiņa bibliotēkā.

Plašāk skaties sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu